Monday, September 16, 2024
Homeμελισσοκομία2η Τροποποίηση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου: Τι Αλλάζει για τους Μελισσοκόμους

2η Τροποποίηση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου: Τι Αλλάζει για τους Μελισσοκόμους

Η 2η τροποποίηση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου φέρνει σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις που στοχεύουν στην καλύτερη διαχείριση και παρακολούθηση της μελισσοκομίας στην Ελλάδα.

Η τροποποίηση αυτή είναι αποτέλεσμα συνεχούς διαλόγου μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των μελισσοκόμων, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα του μητρώου.

Άρθρο 1
Τροποποίηση της υπ’ αρ. 140/106513/16.4.2021 απόφασης

1. Η υπ’ αρ. 140/106513/16.04.2021 (Β’ 1560) απόφαση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τροποποιείται ως ακολούθως:


α) Η περ. γ της παρ. 1 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής:

«γ) απόκτησης άδειας παραγωγού για την εμπορία των προϊόντων του στο υπαίθριο εμπόριο, όπως αυτό προσδιορίζεται στον ν. 4849/2021, πλην της πρόπολης, του δηλητηρίου μελισσών και προϊόντων με πρώτη ύλη την πρόπολη ή/και το δηλητήριο μελισσών»
 

β) Η παρ. 7 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής:

«7. Η υπηρεσία «Κυψέλη e-honey» αφορά στην αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας, αποθέματος αποθήκης και διακίνησης μελιού από τους παραγωγούς και εμπόρους με στόχο την ανάπτυξη έξυπνων ισοζυγίων παραγωγής – διακίνησης μελιού. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης λαμβάνουν μέσω Υπηρεσιών διαλειτουργικότητας, πρόσβαση θέασης στις απαραίτητες πληροφορίες του Μητρώου και της υπηρεσίας «Κυψέλη e-honey», για την άντληση ενημέρωσης σχετικά με τα ποσοτικά χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν το ισοζύγιο της διακίνησης και εμπορίας μελιού και την διασταύρωσή του με δεδομένα και στοιχεία που τηρούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 24 της υπ’ αρ. 91354/24.8.2017 υπουργικής απόφασης, σχετικά με την “Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ)” (Β’ 2983), όπως ισχύει.».

γ) Στην παρ. 10 του άρθρου 7 προστίθεται περ. δ, ως εξής:

«δ) Καθ’ υπέρβαση των προβλεπομένων στην περ. β, για κάθε κατεχόμενη κυψέλη επιπλέον των πεντακοσίων (500) μπορεί να γίνει αποδεκτή ετήσια αύξηση κυψελών ή παραγωγή πραφυάδων έως 30%, με την προϋπόθεση ότι οι καθ’ υπέρβαση παραχθείσες παραφυάδες ή/και κυψέλες μεταβιβάζονται νόμιμα σε ενεργούς μελισσοκόμους οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης και τα κριτήρια επιλεξιμότητας της υπ’ αρ. 1874/15.2.2024 (Β’ 1187) απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τον καθορισμό του πλαισίου εφαρμογής του Υπομέτρου 5.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α) 2014-2020. Αν ο ενεργός μελισσοκόμος στον οποίον μεταβιβάζονται οι καθ’ υπέρβαση, σύμφωνα με τα ανωτέρω παραχθείσες κυψέλες ή/και παραφυάδες, κριθεί μη δικαιούχος ένταξης στο Υπομέτρο 5.2, οι εν λόγω κυψέλες ή/και παραφυάδες δεν προσμετρώνται στις κατεχόμενες κυψέλες, για την ενημέρωση του Μητρώου».
 

2. Κατά λοιπά ισχύει η υπ’ αρ. 140/106513/16.04.2021 απόφαση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 175/118284/20.4.2023 (Β’ 2712) απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Άρθρο 2
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Για να ενημερωθείτε αναλυτικά για τις αλλαγές που επιφέρει η 2η τροποποίηση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου και για να παραμείνετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στη μελισσοκομία, επισκεφτείτε το e-Agrotis.gr.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,107FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments