Monday, September 16, 2024
HomeΕλαιοκομίαΤυνησία και Πορτογαλία ανοίγουν τα ελαιοτριβεία τους στις 20 Σεπτεμβρίου

Τυνησία και Πορτογαλία ανοίγουν τα ελαιοτριβεία τους στις 20 Σεπτεμβρίου

Παρόλο που κατά τον μήνα Αύγουστο η αγορά ελαιολάδου παρέμεινε σε κλίμα μεγάλης σταθερότητας στις τιμές, υποστηριζόμενη κυρίως από βραχυπρόθεσμα αποθέματα, τόσο από την πλευρά της παραγωγής όσο και από τη βιομηχανία συσκευασίας, οι προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο του Σεπτεμβρίου δεν δείχνουν ότι θα είναι δυνατό να διατηρηθεί αυτή η σταθερότητα στην εμπορία των ελαίων.

Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την τοποθέτηση των τιμών στην Ισπανία από τις 15/20 Σεπτεμβρίου είναι πολύ ξεκάθαροι: Η έναρξη της πρώιμης συγκομιδής, ειδικά σε εντατικούς και υπερεντατικούς ελαιώνες που είναι πιο εύκολα μηχανοποιήσιμοι και το επακόλουθο άνοιγμα των ελαιουργείων στην Πορτογαλία, ακόμη και στην Τυνησία, αναμφίβολα θα βοηθήσει τις τιμές να αρχίσουν να χάνουν έδαφος.

Γνωρίζοντας ότι η μείωση των τιμών πλησιάζει, στην Ισπανία υπάρχουν ήδη πολλοί αγρότες που διαπραγματεύονται με τα ελαιουργεία και τους συνεταιρισμούς τους την παράδοση των ελιών τους για τον μήνα Οκτώβριο και Νοέμβριο. Το συντομότερο δυνατό για να μην επηρεάσει τη τιμή του λαδιού στις πωλήσεις.

Γνωρίζουν ότι μια πρώιμη ελιά αποτιμάται σε καλύτερη τιμή και θέλουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι η συγκομιδή δεν έχει ακόμη διαδοθεί για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Ανά κατηγορία, η εξέλιξη των τιμών για τα έλαια λαμπάντε είναι πολύ πιθανό να είναι ίση ή πολύ κοντά με εκείνες των έξτρα παρθένων ελαίων, δεδομένου ότι ακριβώς αυτά τα έλαια εξευγενισμού είναι εκείνα που είναι πιο ελλιπή και θα χρειαστούν ακόμη τρεις μήνες για να παραχθούν.

Εκείνα τα ελαιοτριβεία ή οι συνεταιρισμοί που δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη την απώλεια των 9 €/κιλό και είναι βέβαιοι ότι θα μπορούσε να υπάρξει ακόμη ανάκαμψη των τιμών, εξακολουθούν να έχουν σημαντικά απούλητες ποσότητες. Και κανείς δεν θέλει να μείνει με παλιό λάδι στο κελάρι, έχοντας σύντομα τη νέα σοδειά στα σκαριά. Είτε θα πουλήσουν τις μετοχές τους σε 15 μέρες είτε θα πρέπει να πουλήσουν τα λάδια τους από την τελευταία καμπάνια σε χαμηλότερες τιμές από τις τρέχουσες. 

Υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που πλήττονται περισσότερο από τις απώλειες επειδή δεν έχουν πουλήσει σε εύθετο χρόνο και δεν είναι σε θέση να ενεργήσουν σκεπτόμενοι τα κέρδη που μπορεί να μην έχουν βραχυπρόθεσμα.

με πληροφορίες   Olimerca

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,107FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments