Monday, September 16, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΑύξηση κατά 38% στην ελληνική παραγωγή αχλαδιών για την καλλιεργητική περίοδο 2024-2025

Αύξηση κατά 38% στην ελληνική παραγωγή αχλαδιών για την καλλιεργητική περίοδο 2024-2025

Η ευρωπαϊκή παραγωγή αχλαδιών δείχνει σημάδια αργής, αλλά σταθερής ανάκαμψης για την καλλιεργητική περίοδο 2024-2025, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Ένωσης Μήλων και Αχλαδιών (WAPA).

Παρά τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες, η συνολική παραγωγή στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,9% σε σχέση με το περασμένο έτος, φτάνοντας τους 1,79 εκατομμύρια τόνους. Ωστόσο, παραμένει κάτω από τα παραδοσιακά επίπεδα που ξεπερνούν τους 2 εκατομμύρια τόνους.

Η Ιταλία, η μεγαλύτερη παραγωγός αχλαδιών στην Ευρώπη, αναμένεται να σημειώσει σημαντική ανάκαμψη, με την παραγωγή να αγγίζει τους 405.000 τόνους. Αυτό αντιπροσωπεύει μια εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με τους μόλις 184.000 τόνους του περασμένου έτους, όταν οι καλλιέργειες είχαν πληγεί σοβαρά από ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως παγετούς, πλημμύρες και χαλαζοπτώσεις.

Παράλληλα, η Γαλλία προβλέπεται να ανακάμψει από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες του 2023, με την παραγωγή να φτάνει τους 119.000 τόνους. Αν και το ποσοστό αυτό είναι 15,7% υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της τριετίας, παραμένει πολύ κάτω από το πραγματικό δυναμικό παραγωγής της χώρας.

Η παραγωγή αχλαδιών αναμένεται επίσης να αυξηθεί στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, με τις προβλέψεις να δείχνουν αύξηση 10,1% και 38,1% αντίστοιχα 

Αντίθετα, σημαντική μείωση της παραγωγής προβλέπεται για το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ισπανία. Στο Βέλγιο, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 26,6% στους 280.000 τόνους, ενώ στην Ολλανδία η μείωση προβλέπεται να φτάσει το 8,7%, με την παραγωγή να περιορίζεται στους 327.000 τόνους. Στην Ισπανία, η πτώση της παραγωγής θα φτάσει το 14,8%, με τη σοδειά να ανέρχεται στους 244.000 τόνους.

με πληροφορίες   fresher.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,107FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments