Monday, September 16, 2024
HomeαμπέλιΔωδεκάμηνη παράταση στις άδειες φυτεύσης αμπέλου

Δωδεκάμηνη παράταση στις άδειες φυτεύσης αμπέλου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε δωδεκάμηνη παράταση για τις άδειες φύτευσης και αναφύτευσης αμπελώνων που λήγουν το 2024 και δεν θα μπορούσαν να εκτελεστούν ως αποτέλεσμα δυσμενών μετεωρολογικών φαινομένων όπως η έντονη ξηρασία ή οι υπερβολικές βροχοπτώσεις.

Αυτό αναφέρεται σε κανονισμό που δημοσιεύτηκε αυτή τη Δευτέρα στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (OJEU), ο οποίος αναφέρει λεπτομερώς ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα πρέπει να καθορίσουν τις αμπελουργικές περιοχές της επικράτειάς τους που έχουν επηρεάστηκαν από αυτά τα φαινόμενα φέτος.

Η ΕΕ εξήγησε ότι ενέκρινε αυτόν τον κανονισμό αφού η Ισπανία και η Ιταλία ανέφεραν μια επίμονη ξηρασία που καταγράφηκε το φθινόπωρο του 2023, καθώς και τον χειμώνα και την άνοιξη του 2024, η οποία επηρέασε τον αμπελοοινικό τομέα.

Ομοίως, υπενθύμισε ότι η Γαλλία και η Ιταλία ανέφεραν υπερβολικές βροχοπτώσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα την άνοιξη του 2024, στην περίπτωση της Ιταλίας στο βόρειο τμήμα της χώρας, γεγονός που εμπόδισε επίσης την κανονική απόδοση των εργασιών των αμπελουργών τους.

Τόσο η Ισπανία, η Ιταλία όσο και η Γαλλία ζήτησαν από την ΕΚ να λάβει μέτρα σχετικά με τις άδειες φύτευσης αμπέλου που λήγουν το 2024, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτές τις περιστάσεις.

Εξαιρέσεις για φρούτα και λαχανικά
Από την άλλη πλευρά, ο κανονισμός περιγράφει επίσης ότι η ένταση του παγετού τον Απρίλιο του 2024 στην Αυστρία και την Τσεχία , ο παγετός τον Απρίλιο του 2024 και το χαλάζι τον Μάιο του 2024 στην Πολωνία , καθώς και τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα την άνοιξη του 2024 Σε άλλες χώρες της ΕΕ έχει επηρεάσει μια περιοχή και ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής φρούτων και λαχανικών αυτών των κρατών.

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της μείωσης της παραγωγής και τον μετριασμό των επιπτώσεών της, η ΕΕ έχει αποφασίσει ότι οι οργανισμοί στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να απαλλάσσονται το 2024 από την υποχρέωση ότι η οικονομική αξία όσων πωλούνται από παραγωγούς εκτός από μέλη είναι χαμηλότερη από αυτήν που αγορά.

Ο κανονισμός διευκρινίζει ότι, τόσο για τις εξαιρέσεις που σχετίζονται με τους τομείς του οίνου και των οπωροκηπευτικών, τα κράτη μέλη πρέπει να αναφέρουν εάν επωφελούνται από αυτές το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2025.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,107FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments