Η Micromeria Acropolitana: Το Αποκλειστικό Αγριολούλουδο της Ακρόπολης
Η Micromeria acropolitana, το ενδημικό φυτό της Ακρόπολης, θεωρούνταν εξαφανισμένο από την ελληνική και παγκόσμια χλωρίδα για περισσότερο από έναν αιώνα. Ωστόσο, αυτό το μοναδικό είδος ανακαλύφθηκε ξανά στον Ιερό Βράχο, χάρη στον Έλληνα βιολόγο Γρηγόρη Τσούνη και τον γιο του Λάμπρο.
Η πρώτη αναφορά στη Micromeria acropolitana έγινε το 1908 από τον Αυστριακό βοτανολόγο Halacsy. Από τότε, το φυτό είχε χαρακτηριστεί ως “φυτό-φάντασμα” λόγω της εξαφάνισής του. Παρά τις αναφορές ότι είχε εξαφανιστεί από την ελληνική και παγκόσμια χλωρίδα, το 2006 ο Γρηγόρης Τσούνης και ο γιος του το εντόπισαν ξανά στην Ακρόπολη.
Η Δρ Κιτ Ταν από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, μια διεθνώς αναγνωρισμένη ειδικός στα ενδημικά φυτά της Πελοποννήσου, επιβεβαίωσε την ταυτότητα του φυτού. Σήμερα, ένας μικρός πληθυσμός από 200 φυτά ανθίζει στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, σε ύψος 156 μέτρα και με ανατολικό προσανατολισμό. Ανθίζει από Μάιο έως Ιούνιο με μικρά ροζ άνθη.
Το φυτό κινδυνεύει από την ανθρώπινη παρουσία, την τουριστική δραστηριότητα και τον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου. Όπως πρέπει να προστατεύουμε τα μνημεία του πολιτισμού μας, οφείλουμε να δείξουμε το ανάλογο ενδιαφέρον και για τους θησαυρούς της φυσικής μας κληρονομιάς.
Η Micromeria acropolitana δεν προσελκύει μέλισσες, σφήκες ή πεταλούδες. Ωστόσο, κοντά της συναντώνται μυρμηγκοφωλιές και μυρμήγκια που μεταφέρουν τους σπόρους της, γεγονός που συμβάλλει στη διάδοσή της.
Για περισσότερα άρθρα σχετικά με τη φυσική κληρονομιά και τα ενδημικά φυτά της Ελλάδας, επισκεφθείτε το E-Agrotis.