Η φετινή παραγωγή σύκου στην Καλαμάτα παρουσιάζει σημαντική μείωση, προκαλώντας ανησυχία στους παραγωγούς της περιοχής. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και άλλοι παράγοντες έχουν επηρεάσει αρνητικά τις καλλιέργειες, οδηγώντας σε μικρότερες αποδόσεις και ποιότητα.
Μειωμένη έως και 70%- 80% θα είναι φέτος η παραγωγή του σύκου, σύμφωνα με όσα είπε στην εκπομπή “Περίμετρος” ο παραγωγός, Δημήτρης Γαϊτάνης και για αυτό, όπως είπε, δεν ευθύνονται μόνο η κλιματική αλλαγή, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και η έλλειψη μέτρων και η δημιουργία υποδομών από την Πολιτεία.
Οι αγρότες της περιοχής αγωνιούν για τη μείωση της παραγωγής αλλά και την ποιότητα της σοδειάς, καθώς τόσο τα φρέσκα, όσο και τα αποξηραμένα σύκα Καλαμάτας είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες στη χώρα μας, ενώ γίνονται όλο και περισσότερα γνωστά στο εξωτερικό. Θεωρούνται σύκα κορυφαίας ποιότητας και έχουν υψηλή διατροφική αξία, μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδερο, μαγνήσιο και βιταμίνη Α.
Ο κ. Γιώργος Γκούμας, τυποποιητής- εξαγωγέας, από την πλευρά του, έκανε λόγο για την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των παραγωγών, αλλά και αύξησης και βελτίωσης της παραγωγής. “Είναι κρίσιμη η περίοδος που θα διανύσουμε” σημείωσε ο ίδιος αναφερόμενος στην αύξηση της ζήτησης σύκων από το εξωτερικό.
Ένα ακόμα ζήτημα είναι και οι εργάτες γης, που είναι απαραίτητοι για να αυξηθεί και να συνεχιστεί η παραγωγή.
Πηγή ertnews.gr
Για να παρακολουθείτε τις εξελίξεις σχετικά με την παραγωγή σύκου και να ενημερώνεστε για τις προτεινόμενες λύσεις και μέτρα στήριξης, επισκεφτείτε το e-Agrotis.gr.