Monday, September 16, 2024
HomeΕλαιοκομίαΕλαιοκαλλιέργειαΟ Συνεταιρισμός 1.000 Ελαιοπαραγωγών της Πορτογαλίας: Μια Ιστορία Επιτυχίας και Ποιότητας

Ο Συνεταιρισμός 1.000 Ελαιοπαραγωγών της Πορτογαλίας: Μια Ιστορία Επιτυχίας και Ποιότητας

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοκαλλιεργητών της Murça . Που αποτελείται από περίπου 1.000 Πορτογάλους αγρότες, καλλιεργεί το απόκρημνο έδαφος της περιοχής Trás-os-Montes .

Παράγοντας βραβευμένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Οι παραγωγοί αυτοί γιόρτασαν δύο βραβεία στο 2024 NYIOOC World Olive Oil Competition . Αποδεικνύοντας τη σταθερή επιτυχία τους από το 2020.

Ο συνεταιρισμός, που ιδρύθηκε το 1956, επικεντρώθηκε στη δεκαετία του 1990 στην παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου, ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις του ορεινού περιβάλλοντος και των εκτεταμένων ελαιώνων.

Αυτή η στρατηγική απέδωσε καρπούς, με το συνεταιρισμό να πουλά περισσότερα από 500,000 λίτρα ελαιολάδου Azeite Porca de Murça, τόσο στην εθνική όσο και στη διεθνή αγορά.

Κανένα από τα μέλη του συνεταιρισμού δεν έχει άρδευση, επιβαρύνοντάς τους με τριπλάσια έξοδα σε σχέση με τον μέσο παραγωγό. Αυτές οι προκλήσεις οδήγησαν την CAOM να αναπτύξει εναλλακτικές πηγές εσόδων, όπως το αποκλειστικό μουσείο τους, το οποίο λειτουργεί ως σημείο εκκίνησης για τις ξεναγήσεις.

Ο Francisco António Vilela Ribeiro, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της CAOM, τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης των καταναλωτών σχετικά με τα οφέλη του παρθένου ελαιολάδου.

Ο συνεταιρισμός προσπαθεί να προβάλλει την αξία του ελαιολάδου και την υγεία που προσφέρει.

Οι ελαιώνες του συνεταιρισμού εκτείνονται σε μια περιοχή 189 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον δήμο Murça, με εστίαση στις τέσσερις τοπικές ποικιλίες – Cordovil, Cobrançosa, Madural και Verdeal – που περιλαμβάνονται στην πιστοποίηση ΠΟΠ Trás-os-Montes.

Το ελαιόλαδο που παράγουν είναι γνωστό για την ισορροπημένη γεύση και τα αρώματα φρέσκων φρούτων.

Η CAOM, με την καθετοποιημένη παραγωγή της, διασφαλίζει την ποιότητα σε κάθε στάδιο, από τη συγκομιδή μέχρι τη συσκευασία. Το ελαιοτριβείο του συνεταιρισμού, που λειτουργεί από την ίδρυσή του, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της περιοχής και επιτρέπει στους μικρούς παραγωγούς να συμμετέχουν στην αγορά.

Ωστόσο, ο καιρός δεν είναι πάντα με το μέρος των καλλιεργητών.

Φέτος, λόγω κλιματικής αλλαγής και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, καθώς και ένα φθινόπωρο με πολλές βροχοπτώσεις, η παραγωγή ήταν χαμηλότερη και πιο δύσκολη”, δήλωσε η Vilela Ribeiro.

Κατά μέσο όρο, χρειαζόμαστε 1.5 κιλό περισσότερες ελιές για να παράγουμε το ίδιο λίτρο ελαιόλαδο”, πρόσθεσε. “Σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, η παραγωγή ήταν και πάλι χαμηλή, με χαμηλότερες αποδόσεις, γεγονός που επηρέασε περαιτέρω τη συνολική παραγωγή στην περιοχή”.

Κοιτάζοντας μπροστά για τη συγκομιδή 2024/25, ο Vilela Ribeiro είπε ότι αναμένει επίσης να αντιμετωπίσει περισσότερες προκλήσεις.

Ακραία φαινόμενα όπως ισχυρές βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις ή καύσωνες θέτουν σε κίνδυνο τόσο την ανθοφορία όσο και την καρποφορία, καθιστώντας δύσκολη την πρόβλεψη οποιουδήποτε σεναρίου για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο’‘.

Με πληροφορίες από Olive Oil Times, από τον Paolo DeAndreis.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,107FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments