Thursday, September 19, 2024
HomeαγρότεςΑναβολή δημοπρασίας στην Ορεστιάδα για το σκληρό σιτάρι, βαρύ το κλίμα στην...

Αναβολή δημοπρασίας στην Ορεστιάδα για το σκληρό σιτάρι, βαρύ το κλίμα στην αγορά, μειοδοσία στο εμπόριο

Για το Σεπτέμβριο αναμένεται να παραπεμφθούν τα… σπουδαία από το πρώτο σοβαρό «crash test» παραγωγών με το εμπόριο, που αναμένεται να δώσει και ένα «τροχιοδεικτικό» σήμα για το πού μπορεί να κινηθεί η εξόχως αναιμική, μέχρι τώρα, εγχώρια αγορά του σκληρού σίτου φέτος. 

Η πλειοδοτική δημοπρασία, που έχει προγραμματίσει για σήμερα στις 12 το μεσημέρι η ΕΑΣ Ορεστιάδας για 35.000 τόνους (+/-10%) σκληρού σίτου και άλλων 2.500 τόνων (+/-10%) μαλακού σιταριού, αν και πολύ-αναμενόμενη, καθώς παραδοσιακά αποτελεί έναν «σηματωρό», εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, πρόκειται να οδηγηθεί σε ματαίωση.

Στην εκτίμηση αυτή συντείνουν η πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ΕΑΣ Ορεστιάδας ότι μια δίκαιη τιμή φέτος για το προϊόν προϋποθέτει ότι θα έχει μπροστά τουλάχιστον τον αριθμό τρία (3) και αφετέρου η πληροφορία πως το εμπόριο, μέσα στο εξαιρετικά επισφαλές διεθνές περιβάλλον για το σκληρό σιτάρι, που επικρατεί αυτή την περίοδο, δεν θα καταθέσει προσφορά μεγαλύτερη των 28 – 28,5 λεπτά το κιλό.

Το «χάσμα» που θα διαμορφώσει μια τέτοια εξέλιξη, μεταξύ των θέλω της μιας και της άλλης πλευράς, εκτιμάται βάσιμα ότι θα οδηγήσει την ΕΑΣ Ορεστιάδας να κάνει χρήση του όρου που υπάρχει στην προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας και θα την ακυρώσει, με δεδομένο ότι με οποιαδήποτε τιμή κάτω από τα 30 λεπτά στην ουσία οι παραγωγοί θα μπουν μέσα, αφού, όπως υποστηρίζουν, στα 26-27 λεπτά το κιλό έχει προσδιοριστεί το κόστος παραγωγής του προϊόντος.

«Αν δεν κρατήσει άμυνα η Ένωση, ώστε να πάρει μια τιμή ο παραγωγός που θα του μείνει και κάτι, τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν και θα πάρουν τη μορφή ντόμινο, παρασέρνοντας και άλλους, καθώς δεν θα μπορεί να εξοφλήσει τα καταστήματα αγροεφοδίων και να κλείσει άλλες υποχρεώσεις τους», σχολίαζε στο Agronews, έμπειρος γνώστης της αγοράς σίτου, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία για τις προσφορές.

Εφόσον επιβεβαιωθεί και στην πράξη το συγκεκριμένο σενάριο, εκτός απροόπτου η επόμενη απόπειρα της ΕΑΣ Ορεστιάδας να προκηρύξει νέο διαγωνισμό θα πρέπει να αναμένεται στις αρχές του φθινοπώρου, αφού όπως τονίστηκε στο Agronews «με την αγορά να παραμένει στην ουσία κλειστεί αυτή τη χρονική περίοδο, δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούνται οι εμπλεκόμενοι σε άγονες διαδικασίες

agronews.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments