Monday, September 16, 2024
Homeδιατροφή και υγείαΜέντα: Το Μυρωδικό που Ενισχύει Μνήμη και Καταπολεμά τη Νόσο Αλτσχάιμερ

Μέντα: Το Μυρωδικό που Ενισχύει Μνήμη και Καταπολεμά τη Νόσο Αλτσχάιμερ

Ένα κοινό μυρωδικό που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας, η μέντα . Θα μπορούσε να αποτελέσει κλειδί για την ενίσχυση της μνήμης και την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ . Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Cima Universidad de Navarra.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η εισπνοή της μενθόλης, μιας οργανικής ένωσης που προέρχεται από τη μέντα . Μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και να ρυθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μενθόλη είναι μια οργανική ένωση που παρασκευάζεται συνθετικά ή λαμβάνεται από τα έλαια των διαφορετικών ειδών μέντας . Όπως η άγρια μέντα.

Διαθέτει τη χαρακτηριστική μυρωδιά της μέντας . Που δημιουργεί την αίσθηση του ψύχους, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, και την αίσθηση της φρεσκάδας, όταν καταναλώνεται . Συμπεριλαμβάνεται σε διαφορετικά προϊόντα . Όπως σε σκευάσματα για το βήχα ή τον πονόλαιμο, σε καλλυντικά, σε τρόφιμα και ποτά αλλά και σε προϊόντα καπνού.

Η μελέτη

Για να διαπιστωθούν τα οφέλη στην εγκεφαλική λειτουργία, οι ερευνητές διενέργησαν ορισμένα πειράματα σε ζώα. Διαπίστωσαν ότι η μυρωδιά αυτής της ουσίας, έστω και για λίγο, μπορεί να αποτρέψει τη γνωστική εξασθένιση.

Μια λεπτομερής περαιτέρω μελέτη αποκάλυψε ότι η μυρωδιά του αρώματος μείωσε τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-1-β (IL-1β), μιας κρίσιμης πρωτεΐνης που μεσολαβεί στη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. Όταν οι επιστήμονες ανέστειλαν περαιτέρω αυτή την πρωτεΐνη με ένα φάρμακο για αυτοάνοσα νοσήματα . Οι γνωστικές ικανότητες των ποντικιών με τη νόσο Αλτσχάιμερ βελτιώθηκαν.

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης . Ο εγκέφαλός μας εξαρτάται από μια εύθραυστη ισορροπία αλληλεπιδράσεων μεταξύ νευρικών κυττάρων, ανοσοποιητικών κυττάρων και νευρικών βλαστικών κυττάρων, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά.

Τα ερευνητικά στοιχεία συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι οι μυρωδιές θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση αυτών των υγιών αλληλεπιδράσεων. Επιπλέον, η απώλεια της όσφρησης είναι συχνά ένα από τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Παραδόξως, παρατηρήσαμε ότι η σύντομη έκθεση σε αυτή την ουσία για έξι μήνες απέτρεψε τη γνωστική εξασθένιση στα ποντίκια με τη νόσο Αλτσχάιμερ και, το πιο ενδιαφέρον, βελτίωσε επίσης τη γνωστική ικανότητα των υγιών νεαρών ποντικιών», εξήγησε ο δρ. Juan José Lasarte, διευθυντής του Προγράμματος Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Cima και κύριος συγγραφέας της έρευνας.

Η ερευνητική ομάδα προσθέτει επίσης ότι ο αποκλεισμός της δραστηριότητας των Τ ρυθμιστικών κυττάρων (ένας τύπος ανοσοποιητικού κυττάρου) βοήθησε εξίσου στη βελτίωση των γνωστικών επιδόσεων των ποντικιών με τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και στα νεότερα, υγιή ποντίκια.

«Τόσο η έκθεση στη μενθόλη όσο και ο αποκλεισμός των κυττάρων T προκάλεσαν μείωση της IL-1β, μιας πρωτεΐνης που θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από τη γνωστική έκπτωση που παρατηρήθηκε σε αυτά τα ζωικά μοντέλα», σημειώνει η συν-συγγραφέας δρ. Ana García-Osta.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Immunology.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,107FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments