Monday, September 16, 2024
HomeαμπέλιH καλλιέργεια ενός οσπρίου δίπλα στα κλήματα βελτιώνει το άρωμα του κρασιού

H καλλιέργεια ενός οσπρίου δίπλα στα κλήματα βελτιώνει το άρωμα του κρασιού

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, το Πανεπιστήμιο Pablo de Olavide και το IFAPA «Rancho de la Merced» επιβεβαίωσε ότι η χρήση προσωρινής φυτικής κάλυψης, επηρεάζει τις αρωματικές ιδιότητες των κρασιών

με πληροφορίες  Farmtrix

Μια ερευνητική ομάδα από το πανέπιστημιο της Σεβιλλης σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Pablo de Olavide και την Ifapa (Jerez de la Frontera, Cádiz) επιβεβαίωσε ότι η φυτική κάλυψη ενός οσπρίου σε αμπέλια της ποικιλίας Syrah βελτιώνουν τις αρωματικές δυνατότητες των κρασιων.

Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται ότι το φυτικό κάλυμμα Zulla, ένα όσπριο που φύεται συχνά στους αμπελώνες του Cadiz, μαζί με παράγοντες όπως το ζεστό κλίμα και οι μέτριες βροχοπτώσεις, ευνοούν τις αρωματικές ιδιότητες των κρασιών που παράγονται με την ποικιλία Syrah.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης Cristina Úbeda, María del Pilar Segura και Mª Lourdes Morales

Για να γίνει αυτό, φυτεύτηκαν σε δύο αγροτεμάχια: το ένα συμβατικής καλλιέργειας και το άλλο βιολογικής καλλιέργειας. Στο τελευταίο, επετράπη να αναπτυχθεί ένα φυτικό κάλυμμα ,ένας κοινός πόρος στη βιολογική γεωργία που προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση, βελτιώνει την ισορροπία του νερού, την ποιότητα του αέρα και την αντοχή των φυτών στα παράσιτα, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων. 

Για τρία συνεχόμενα χρόνια ανέλυσαν με χημικές τεχνικές τις αρωματικές ενώσεις του κρασιού και στα δύο είδη καλλιεργειών. Με αυτόν τον τρόπο, εντόπισαν στα κρασιά της ποικιλίας Syrah συνολικά 40 γλυκοζυλιωμένες ενώσεις, δηλαδή πρόδρομα μόρια του αρώματος και υπεύθυνα για πολλές από τις οσφρητικές ιδιότητες που αντιλαμβάνονται αυτά τα κρασιά. Η επιστημονική ομάδα εξηγεί ότι αυτό σημαίνει απόκτηση φρούτων καλύτερης ποιότητας.

Η ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Pablo de Olavide, Eva Valero

«Η παρουσία αυτής της ένωσης στα σταφύλια είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα κρασιά μπορούν να έχουν τόσο πολύπλοκα και ποικίλα αρωματικά προφίλ. Αυτή η ποσότητα γλυκοζυλιωμένων πρόδρομων ουσιών σημαίνει ότι το σταφύλι έχει μεγάλη ποικιλία ενώσεων που θα συμβάλουν στο άρωμά του», λέει στο Discover Foundation η ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτή η βελτίωση στις αρωματικές ιδιότητες οφείλεται στον ανταγωνισμό μεταξύ της Zulla και των αμπελιών, δεδομένου ότι η παρουσία και των δύο ειδών στην ίδια γη σημαίνει ότι και τα δύο έχουν λιγότερους θρεπτικούς και υδάτινους πόρους. Αυτή η πίεση σε ορισμένα στάδια του βλαστικού κύκλου του αμπελιού, που λαμβάνουν χώρα μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου, ευνοεί την παραγωγή αρωματικών ενώσεων στα σταφύλια, εμπλουτίζοντας έτσι το αισθητηριακό του προφίλ.

Με αυτόν τον τρόπο, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα του Zulla εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό κάθε συγκομιδής, υποδηλώνοντας ότι η χρήση του θα μπορούσε να είναι ευνοϊκή για ποικιλίες όπως το Syrah. Αυτά τα αποτελέσματα επιτρέπουν στον αγρότη να εξαλείψει τις εργασίες άροσης και χρήσης ζιζανιοκτόνων εφαρμόζοντας φυτικά καλύμματα που εμπλουτίζουν το έδαφος χωρίς αυτό να έχει αντιπαραγωγική επίδραση στο άρωμα των κρασιών. 

Ο ερευνητής IFAPA από τη Χερέθ ντε λα Φροντέρα, Belén Puertas

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής σε περισσότερες εκστρατείες για τη διερεύνηση νέων τρόπων βελτίωσης των αισθητηριακών ιδιοτήτων του κρασιού, με ταυτόχρονη μείωση της χρήσης αγροχημικών και μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Πηγή – Desqubre fundation

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,107FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments