Thursday, September 19, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΡαγδαία Πτώση στις Τιμές Ροδάκινων και Νεκταρινιών : Σε απόγνωση οι αγρότες

Ραγδαία Πτώση στις Τιμές Ροδάκινων και Νεκταρινιών : Σε απόγνωση οι αγρότες

Ραγδαία Πτώση στις Τιμές Ροδάκινων και Νεκταρινιών : Σε απόγνωση οι αγρότες

Οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών σε Πέλλα και Ημαθία βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς προκλήσεις, καθώς οι τιμές παραγωγού κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η συγκομιδή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όμως οι τιμές των ροδάκινων κυμαίνονται μόλις στα 30-45 λεπτά ανά κιλό, ενώ τα νεκταρίνια δεν ξεπερνούν τα 60 λεπτά το κιλό. Αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, με τα εργατικά και τα έξοδα καλλιέργειας να αποτελούν σημαντικό βάρος για τους αγρότες.

Πτώση Τιμών και Κόστος Παραγωγής

Σύμφωνα με τον Μάριο Δουλγερίδη, παραγωγό από την Ημαθία, οι τιμές παραγωγού για τα ροδάκινα έχουν σημειώσει σημαντική πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, κυμαινόμενες γύρω στα 35 με 40 λεπτά το κιλό. Παρόμοια είναι η κατάσταση και για τα νεκταρίνια, με τις τιμές να διαμορφώνονται από 50 έως 60 λεπτά το κιλό. Στην Πέλλα, ο Γιώργος Τσάτσας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πέλλας επισημαίνει ότι οι χαμηλές τιμές συνοδεύονται από υψηλά κόστη, όπως τα μεροκάματα που αγγίζουν τα 40 ευρώ την ημέρα και τα αυξημένα έξοδα για πετρέλαιο και λιπάσματα.

Εξαγωγές και Μελλοντικές Προοπτικές

Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, υπάρχουν θετικές ενδείξεις για τις εξαγωγές των ροδάκινων και των νεκταρινιών. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την εσωτερική αγορά και το εξωτερικό, με χώρες όπως η Ιταλία, η Πολωνία και η Γερμανία να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την αγορά των ελληνικών φρούτων. Ο Αλέκος Καραγιαννίδης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ομόνοια» αναφέρει ότι το 70% της παραγωγής προωθείται στην εγχώρια αγορά, με αυξημένη ζήτηση από Ιταλούς εμπόρους.

Απειλές για την Παραγωγή

Επιπλέον, οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν ιό που παραμορφώνει τα ροδάκινα, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στην παραγωγή. Ο ιός έχει πλήξει χιλιάδες στρέμματα στην Πέλλα και την Ημαθία, επηρεάζοντας την παραγωγή κομπόστας και χυμών. Παρά τις συσκέψεις και τις αυτοψίες από την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη επίσημα μέτρα προστασίας από το ΥΠΑΑΤ.

Η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών και οι αυξημένες προκλήσεις απειλούν σοβαρά το εισόδημα των αγροτών και την βιωσιμότητα των καλλιεργειών. Οι αγρότες καλούν για άμεση υποστήριξη και ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κρίση και να διασφαλίσουν τη συνέχιση της παραγωγής.

Με πληροφορίες από ypaithros.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments