Friday, September 20, 2024
HomeαγρότεςΑλλαγές στη Μοριοδότηση Νέων Αγροτών: Η Έκκληση της ΠΟΣΕΓ

Αλλαγές στη Μοριοδότηση Νέων Αγροτών: Η Έκκληση της ΠΟΣΕΓ


Αλλαγές στη Μοριοδότηση Νέων Αγροτών: Η Έκκληση της ΠΟΣΕΓ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων (ΠΟΣΕΓ) ζητά αλλαγές στη μοριοδότηση της παρέμβασης Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας», επισημαίνοντας πως τα κριτήρια δεν επιτρέπουν στους νέους αγρότες να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα μόρια για ένταξη στο πρόγραμμα.

Προβλήματα με την Υφιστάμενη Μοριοδότηση

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΓ, Αναστάσιος Μπινιάρης, αναφέρει πως το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς τα κριτήρια είναι ανεφάρμοστα και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες της γεωργίας στην Ελλάδα.

  • Απαιτήσεις Μοριοδότησης: Η βάση των 55 μορίων είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Οι υποψήφιοι αναγκάζονται να δηλώσουν ψευδή κριτήρια, όπως η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων ή η υλοποίηση επενδύσεων, που απαιτούν μεγάλες δαπάνες χωρίς ουσιαστικό όφελος.
  • Οικονομικές Επιβαρύνσεις: Οι νέοι αγρότες αντιμετωπίζουν υψηλά κόστη, όπως ασφαλιστικές εισφορές και δαπάνες για επενδύσεις και πιστοποιήσεις, που τελικά τους οδηγούν σε οικονομική δυσπραγία και απεντάξεις.
  • Προβληματικά Κριτήρια: Κριτήρια όπως η ιδιόκτητη γεωργική γη και τα μισθωτήρια συμβόλαια διάρκειας 10 ετών είναι ανεφάρμοστα και προσθέτουν περιττό οικονομικό βάρος στους υποψήφιους αγρότες.

Προτάσεις για Βελτίωση

Η ΠΟΣΕΓ προτείνει να μειωθεί η βάση της βαθμολογίας στα 40 μόρια και να γίνουν πιο ρεαλιστικά τα κριτήρια, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες των νέων αγροτών. Η ένταξη στις ομάδες παραγωγών πρέπει να είναι ουσιαστική, με έλεγχο της ενεργής συμμετοχής των αγροτών.

  • Κριτήριο 1 «Εκπαιδευτικό επίπεδο υποψηφίου»: Δεν υπάρχει παρατήρηση.
  • Κριτήριο 2 «Συμμετοχή και παραμονή σε Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών»: Να εξασφαλιστεί η ενεργή συμμετοχή των παραγωγών.
  • Κριτήριο 3.3 «Μόνιμη κατοικία σε περιοχές που έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή»: Ακριβής ορισμός των περιοχών.
  • Κριτήριο 4.1.β «Ιδιόκτητη γεωργική γη»: Αποδοχή ιδιοκτησίας σε επίπεδο οικογένειας.
  • Κριτήριο 4.1.γ «Μισθωμένη γεωργική γη με συμβολαιακή μίσθωση διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών»: Να ευθυγραμμιστεί η διάρκεια των μισθωτηρίων με την περίοδο των υποχρεώσεων.

Η ΠΟΣΕΓ επισημαίνει ότι για να έχουμε βιώσιμη γεωργία και νέους αγρότες, πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να διαμορφώσει πολιτικές που θα στηρίζουν ουσιαστικά τους νέους αγρότες και όχι απλώς να διαχειρίζεται κοινοτικά κονδύλια.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments