Πέραν άλλων αγαθών και ειδικότερα τροφίμων, ο πληθωρισμός επηρεάζει δραματικά και το αρνί, το καθιερωμένο φαγητό στον εορτασμό της Κυριακής του Πάσχα. Σε συνοικιακά κρεοπωλεία πωλείται έναντι 13 ευρώ – 14 ευρώ / κιλό, με τους επαγγελματίες να προετοιμάζουν τους πελάτες ότι το κόστος θα «σκαρφαλώσει» στα 15 ευρώ.
«Περιμένουμε η τιμή να κινηθεί περίπου στα 14 ευρώ – 15 ευρώ, να μην υπάρξει μεγάλη απόκλιση από την τωρινή τιμή σε συνοικιακά μαγαζιά, όπως το δικό μας. Υπάρχει μείωση παραγωγής, η οποία αρχίζει να φαίνεται και στα δικά μας τιμολόγια», τονίζουν επαγγελματίες στον χώρο του κρέατος, μιλώντας στον ALPHA.
«Καπέλο» και στο μοσχάρι, απλησίαστα και τα ψάρια
Το «καπέλο» στο μοσχάρι τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχει ανέλθει στα 0,50 ευρώ, με την τελική τιμή για τον καταναλωτή να διαμορφώνεται στα 13,50 ευρώ / κιλό.
Τα ψάρια, τόσο στα συνοικιακά ιχθυοπωλεία όσο και στις λαϊκές αγορές, παραμένουν είδος πολυτελείας, αφού μέσα σε έξι μήνες οι τιμές έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα, το κόστος μίας τσιπούρας «σκαρφάλωσε» από τα 8 ευρώ στα 10 ευρώ, της κουτσομούρας από 17 ευρώ έως και 23 ευρώ, ενώ, για ένα κιλό φρέσκα καλαμάρια ο καταναλωτής πρέπει να πληρώσει μέχρι και 23 ευρώ, από 21 ευρώ.
Χωρίς … φρένα το «καπέλο» στις τιμές από το χωράφι στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν πάνω από 8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου. Ακόμη, το «καπέλο» από το χωράφι στο ράφι δεν έχει τέλος, όπως κατήγγειλαν αγρότες στο OPEN.
Συγκεκριμένα, τα ροδάκινα για κομπόστα, αν και φεύγουν από τους παραγωγούς στα 0,33 ευρώ / κιλό, οι καταναλωτές καλούνται να τα αγοράσουν έως και επτά φορές πάνω όταν φθάσουν στο ράφι.
Πηγή – aftodioikisi.gr