Thursday, September 19, 2024
HomeελαιόλαδοΑνασφάλεια στην Αγορά του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου

Ανασφάλεια στην Αγορά του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου


Από 8.30 – 8.50 ευρώ το λίτρο πωλείται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην Κρήτη, αλλά τη δεδομένη στιγμή ούτε ποσότητες υπάρχουν, ούτε και ζήτηση. Οι εμπορικές πράξεις έχουν «παγώσει» μαζί με το ενδιαφέρον των εμπόρων, ενώ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί την επόμενη ημέρα.

Οι παραγωγοί εκφράζουν ανησυχία για το μέλλον, καθώς οι βροχοπτώσεις του Φεβρουαρίου έχουν δώσει μια μικρή ελπίδα, αλλά δεν έχουν δώσει λύσεις στα προβλήματα.

Τα προβλήματα στην αγορά είναι πολλά. Οι μικρότεροι παραγωγοί της Κρήτης δεν έχουν κίνητρα να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, καθώς οι προοπτικές είναι αβέβαιες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς, εκφράζει την ελπίδα για μια εξομάλυνση της κατάστασης από την επόμενη χρονιά, ώστε να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες στην αγορά για όλους. Το προϊόν πρέπει να βρίσκεται σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν τις εμπορικές πράξεις, αλλά και να είναι προσιτό στους καταναλωτές.

Η Κρήτη, όπως και άλλες περιοχές, αντιμετωπίζει προβλήματα στην αγροτική παραγωγή λόγω των μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου που παράγονται φέτος σε όλη την Ευρώπη. Οι φόβοι για την παγίωση της κατάστασης είναι έντονοι.

Τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, υπάρχουν αντίστοιχες δυσκολίες. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 35.8% λόγω της κακής σοδειάς.

Το θέμα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και σε πολιτικό επίπεδο, με τους υπουργούς του νότου στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργούν συμμαχία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η αγορά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου αντιμετωπίζει αβεβαιότητα και προβλήματα, αλλά οι ελπίδες για μια καλύτερη επόμενη χρονιά παραμένουν.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,142FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments