Friday, September 20, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΠόσο χρήσιμο είναι το κάλιο (Κ) στην παραγωγικότητα και ανάπτυξη των ελαιοδένδρων;

Πόσο χρήσιμο είναι το κάλιο (Κ) στην παραγωγικότητα και ανάπτυξη των ελαιοδένδρων;

 

Σε μελέτη που διεξήχθη κατά τις περιόδους 2018/2019 και 2019/2020 σε ελαιόδενδρα ηλικίας 12 ετών σε εντατικό ελαιώνα, έγινε προσπάθεια να προσδιοριστεί η επίδραση του διαφυλλικού ψεκασμού με διαφορετικά λιπάσματα με βάση το κάλιο, στην ανάπτυξη, στην  παραγωγικότητα, καθώς και στην ποιότητα των καρπών των ελαιοδένδρων.

Συγκεκριμένα, για τους σκοπούς της έρευνας χρησιμοποιήθηκε θειικό κάλιο, νιτρικό κάλιο, κιτρικό κάλιο και φωσφορικό κάλιο σε ποσοστό 1,5% και 3%. Συνολικά διενεργήθηκαν 3 ψεκασμοί: αμέσως μετά την καρπόδεση (Μάιος), μετά τη σκλήρυνση του πυρήνα (πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου) και μετά τη συγκομιδή (Οκτώβριος).

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση των λιπασμάτων καλίου βελτίωσε σημαντικά τη βλαστική ανάπτυξη, τη σύνθεση των μεταλλικών στοιχείων των φύλλων, την καρπόδεση, την παραγωγικότητα και την ποιότητα των καρπών σε σύγκριση με τα δένδρα στα οποία δεν είχαν εφαρμοστεί.

Ειδικότερα, ο ψεκασμός με νιτρικό κάλιο 3% πέτυχε τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τη βλαστική ανάπτυξη (μήκος βλαστών – αριθμός νέων πλαγίων βλαστών / βλαστάρι – αριθμός φύλλων – επιφάνεια φύλλων), ακολουθούμενο από ψεκασμό με κιτρικό κάλιο 3%.

Όσον αφορά την περιεκτικότητα των φύλλων σε ανόργανα άλατα, τα ποσοστά αζώτου και καλίου αυξάνονται μετά τη διαφυλλική εφαρμογή νιτρικού καλίου 3%.

Τέλος, τα ελαιόδεντρα που ψεκάστηκαν με νιτρικό κάλιο και 3% κιτρικό κάλιο κατέγραψαν τις υψηλότερες τιμές σε χαρακτηριστικά ανθοφορίας. Η απόδοση και η ποιότητα των καρπών επηρεάστηκαν σημαντικά και οι υψηλότερες τιμές επιτεύχθηκαν σε ελαιόδεντρα που ψεκάστηκαν με 3% νιτρικό κάλιο, ακολουθούμενο από 3% κιτρικό κάλιο.

Με πληροφορίες από Τeatro Νaturale (olivenews.gr)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments