Thursday, September 19, 2024
HomeελαιόλαδοΗ αποτελεσματικότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κατά του διαβήτη

Η αποτελεσματικότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κατά του διαβήτη


 

Η αποτελεσματικότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κατά του διαβήτη επιβεβαιώνεται επίσης από μελέτη ερευνητών από την Ιταλική Εταιρεία Διαβητολογίας (Sid) που δημοσιεύτηκε στο «Φροντίδα για τον διαβήτη», το περιοδικό των Αμερικανών διαβητολόγων. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, το Evo μειώνει τις αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα και ως εκ τούτου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιαγγειακές και μικροαγγειακές επιπλοκές του διαβήτη.

Η χρήση, το καρύκευμα ή το μαγείρεμα φαγητών με ελαιόλαδο βοηθά στη συγκράτηση των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Η μελέτη διεξήχθη από Giovanni Annuzzi e Σκίτσο Lutgarda της ομάδας του Gabriele Riccardi, πρώην προέδρου της Sid, και του Άντζελα Ριβελέζ του Πανεπιστημίου Federico II της Νάπολης. Αυτή η εξ ολοκλήρου ιταλική έρευνα δείχνει ότι η προσθήκη ελαιολάδου στα τρόφιμα μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη των γευμάτων, δηλαδή τις μεταγευματικές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, και μπορεί έτσι να συμβάλει στην προστασία των ασθενών από τις καρδιαγγειακές και μικροαγγειακές επιπλοκές του διαβήτη.

«Αυτή η δημοσίευση καταδεικνύει για άλλη μια φορά πώς το έργο των Ιταλών ερευνητών στον τομέα του διαβήτη εκτιμάται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα – υπογράμμισε Enzo Bonora, πρόεδρος της Sid – Τον τελευταίο χρόνο, οι ερευνητές του Sid έχουν δημοσιεύσει πάνω από 500 εργασίες στα πιο έγκριτα διεθνή περιοδικά».

Οι διαβητολόγοι έχουν συμμετείχαν 13 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 (8 γυναίκες και 5 άνδρες), όλα υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αντλία ινσουλίνης και υποβλήθηκαν σε συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος με φορητό αισθητήρα (CGM). Τα γεύματα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν μεγαλύτερη και νωρίτερα αύξηση του σακχάρου στο αίμα από εκείνα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ωστόσο, τη σχετική καινοτομία της μελέτης της Ιταλικής Διαβητολογικής Εταιρείας ήταν ότι, στο πλαίσιο των γευμάτων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, η προσθήκη έξτρα παρθένου ελαιολάδου μείωσε το μέγιστο του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα παρατηρείται τόσο με το βούτυρο όσο και με τα γεύματα με χαμηλά λιπαρά.

Οι ευεργετικές επιδράσεις του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και ειδικότερα στα επίπεδα χοληστερόλης, την αρτηριακή πίεση, τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και τη χρήση γλυκόζης στους μύες – εξήγησε η Angela Rivellese – εξαρτώνται κυρίως από τον τύπο των λιπαρών που περιέχονται σε αυτό, σε μεγάλο βαθμό ακόρεστα, σε αντίθεση με αυτά που περιέχονται στο βούτυρο, την κρέμα, τα τυριά και τα λιπαρά κρέατα που είναι κυρίως κορεσμένα. Ωστόσο, Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει επίσης άλλες βιοδραστικές ενώσεις, όπως πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ουσίες με υψηλή αντιοξειδωτική δύναμη που βοηθούν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και συμβάλλουν στις πολλές υγιεινές επιδράσεις του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένου του καλού ελέγχου του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα».

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ελήφθησαν σε διαβητικούς ασθενείς υπό θεραπεία με ινσουλίνη – υπογράμμισε ο Riccardi – Ωστόσο, είναι πιθανό ότι παρόμοια οφέλη μπορούν να ληφθούν και σε εκείνους που λαμβάνουν θεραπεία με άλλα φάρμακα ή ακόμη και με δίαιτα μόνο, καθώς η παρουσία Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα αντιπροσωπεύουν ένα γενικό χαρακτηριστικό της διαβητικής νόσου, που δεν ελέγχεται εύκολα με τη θεραπεία. Επομένως, μία ή δύο κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με τα γεύματα -χωρίς υπερβολές καθώς, όπως όλα τα λιπαρά, είναι ιδιαίτερα ενεργητικό- μπορούν να βοηθήσουν στη συγκράτηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα χωρίς να χρειάζεται να περιορίσετε υπερβολικά τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, ακόμα και αυτά όπως το ψωμί. ρύζι, πολέντα και πατάτες που έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη».

Πηγή olivonews.it

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments