Friday, September 20, 2024
HomeαποθήκευσηΠώς να Διατηρήσετε τη Φρεσκάδα του Extra Παρθένου Ελαιολάδου: Τα Κρυφά Κλειδιά

Πώς να Διατηρήσετε τη Φρεσκάδα του Extra Παρθένου Ελαιολάδου: Τα Κρυφά Κλειδιά


 

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει σημαντικά διατροφικά, υγιεινά και γαστρονομικά οφέλη σε σύγκριση με τα άλλα φυτικά έλαια (σπορέλαια) ακόμη και από τις άλλες κατηγορίες ελαιολάδων. Χημικά, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι το καλύτερο ελαιόλαδο λόγω των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, της σταθερότητας και της χημικής του σύστασης και είναι το μόνο φυτικό έλαιο που μπορεί να καταναλωθεί απευθείας στην ακατέργαστη κατάσταση, στην προκειμένη περίπτωση όπως βγαίνει από το ελαιοτριβείο.

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι τόσο πολύτιμα ώστε να δικαιολογούν την ιδιαίτερη προσοχή στη συσκευασία και την αποθήκευσή του.

Συνήθως η μόνη ένδειξη στις ετικέτες των φιαλών έξτρα παρθένου ελαιολάδου για τη σωστή αποθήκευση είναι να φυλάσσεται μακριά από πηγές φωτός και θερμότητας.

Το φως και οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, είναι οι εχθροί του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και μειώνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής του.

Η ιδανική θερμοκρασία για την αποθήκευση του ελαιολάδου είναι 15-18 βαθμοί, αλλά μέχρι 25 βαθμούς το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ειδικά αν είναι καλής ποιότητας και πλούσιο σε πολυφαινόλες, τείνει να διατηρεί τα χαρακτηριστικά του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να αποφεύγονται οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία, για παράδειγμα να μην τοποθετείται κοντά στην κουζίνα.

Το φως είναι επίσης ένας επικίνδυνος εχθρός του ελαιολάδου. Ακόμη και αν έχετε αγοράσει ένα σκούρο μπουκάλι, ένα μέρος του φωτός εξακολουθεί να διαπερνά το μπουκάλι όταν εκτίθεται τόσο στο ηλιακό φως όσο και σε λαμπτήρες. Επομένως, είναι πάντα καλό, μετά τη χρήση, να αποθηκεύετε το μπουκάλι σε ένα σκοτεινό μέρος, όπως ένα ντουλάπι.

Αλλά αυτό δεν αρκεί.

Η ποιότητα και η διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου περιορίζεται και από την οξείδωση. Η οξείδωση προκαλεί το τάγγισμα του ελαιολάδου και το καθιστά  ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.

Επομένως, το οξυγόνο είναι επίσης εχθρός του λαδιού: το οξυγόνο (ο χώρος μεταξύ του ελαιολάδου και του πώματος της φιάλης), η φυσική περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και το οξυγόνο στο ελαιόλαδο κατά την εμφιάλωση είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το επίπεδο οξείδωσης κατά την αποθήκευση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Teatro Naturale, αμερικανική έρευνα αξιολόγησε την επίδραση του περιορισμένου κενού οξυγόνου σε διαφανή, σκοτεινά δοχεία σε διαφορετικές θερμοκρασίες αποθήκευσης (10 °C και 28 °C) στην ποιότητα και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Ο χώρος ανάμεσα στη φιάλη και το πώμα των φιαλών ελέγχθηκε σε τέσσερις διαφορετικές συγκεντρώσεις οξυγόνου: 2, 5, 10 και 21%. Οι παράμετροι ποιότητας προσδιορίστηκαν μετά από 3, 6, 9 και 12 μήνες αποθήκευσης: ελεύθερα λιπαρά οξέα, τιμή υπεροξειδίων, συντελεστές απορρόφησης Κ270 και Κ230, ολικές πολυφαινόλες, περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, δείκτης οξειδωτικής σταθερότητας και χρώμα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στο κενό, 2 και 5%, αύξησαν σημαντικά τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που αποθηκεύτηκε σε σκοτεινές, διαφανείς φιάλες στους 10°C. Αντίθετα, η διάρκειας ζωής ήταν μικρότερη όταν αποθηκεύτηκε στους 28°C.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι είναι σημαντικό να ελαχιστοποιείται το οξυγόνο στο κενό στις συσκευασίες του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Τι σημαίνει η μείωση του οξυγόνου στο κενό των φιαλών για να διατηρηθεί περισσότερο το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κατά την αποθήκευση στο σπίτι; Σημαίνει ότι ένα ανοιχτό μπουκάλι έξτρα παρθένου ελαιολάδου πρέπει να διαρκεί όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στην κουζίνα, καθώς η στάθμη του λαδιού μειώνεται και η στάθμη του οξυγόνου αυξάνεται με κάθε χρήση. Επομένως, συνιστάται η σωστή επιλογή της συσκευασίας κατά την αγορά. Εάν καταναλώνετε πολύ λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είναι σίγουρα καλύτερο να αγοράζετε μικρές συσκευασίες (250 ml), οι οποίες εξαντλούνται ταχύτερα από τα 750 ml ή το ένα λίτρο.

Επιπλέον πληροφορίες:  Είναι όλο και πιο συνηθισμένο να αγοράζετε δοχεία έξτρα παρθένου ελαιολάδου 3 και 5 λίτρων απευθείας από τους παραγωγούς. Αφού ανοίξετε το λευκοσιδηρό δοχείο, καλό θα ήταν να αδειάσετε το περιεχόμενο ελαιόλαδο σε καθαρά μπουκάλια, απαλλαγμένα από υπολείμματα ή νερό και όχι πλυμένα με δύσοσμα σαπούνια, και στη συνέχεια να τα κλείσετε με βιδωτό καπάκι. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το κενό στο στόμιο άρα και την ποσότητα του οξυγόνου που μπορεί να βλάψει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συμβάλλοντας στη διατήρηση της φρεσκάδας και της γεύσης του.

Πηγή www.olivenews.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments