Friday, September 20, 2024
HomeκαλλιέργειεςΠότε φυτεύονται τα μαρούλια;

Πότε φυτεύονται τα μαρούλια;


 

Ποια είναι κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια του μαρουλιού; Μπορούμε να έχουμε μαρούλια από τον κήπο μας όλο τον χρόνο; 

Το μαρούλι είναι ένα απαραίτητο λαχανικό που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες για να απολαμβάνουμε τη μοναδική γεύση που χαρίζουν τα ολόφρεσκα τρυφερά φύλλα του. 

Επιπλέον, πρόκειται για ένα από τα πιο εύκολα λαχανικά για αρχάριους και ίσως το καλύτερο ξεκίνημα για νέους καλλιεργητές, καθώς μας δίνει πλούσια παραγωγή χωρίς πολλές απαιτήσεις σε φροντίδα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μαρουλιού για να επιλέξουμε ανάλογα τις προτιμήσεις μας, λαμβάνοντας υπόψη και την εποχή που φυτεύουμε στον λαχανόκηπο ή σε γλάστρα. 

Ας δούμε αναλυτικά πότε φυτεύουμε μαρούλια μαζί με χρήσιμες συμβουλές για τη φύτευση, ώστε να απολαμβάνουμε τα πιο νόστιμα μαρούλια από τον κήπο μας. 

Ποια εποχή φυτεύουμε μαρούλια; 

To μαρούλι θεωρείται φυτό ψυχρής εποχής και χρειάζεται δροσερό περιβάλλον για να αναπτύξει ικανοποιητική βλάστηση και πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα. Σε γενικές γραμμές, για τις πιο κλασικές ποικιλίες μαρουλιού, η καλύτερη εποχή φύτευσης είναι η περίοδος της άνοιξης και του φθινοπώρου. 

Από κει και πέρα, υπάρχουν ποικιλίες μαρουλιού που αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες. Οι συγκεκριμένες ποικιλίες μαρουλιού μπορούν να φυτευτούν την περίοδο του καλοκαιριού καθώς είναι πιο ανθεκτικές στο ξεβλάστωμα, δηλαδή στην εμφάνιση του ανθοφόρου βλαστού του μαρουλιού που σημαίνει το τέλος της καλλιέργειας. 

Αντίστοιχα, υπάρχουν ποικιλίες μαρουλιού που εμφανίζουν σχετική αντοχή στην παγωνιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες, μπορούν δηλαδή να φυτευτούν τον χειμώνα, ειδικά στις νότιες περιοχές της χώρας μας.

Μπορούμε να έχουμε φρέσκα μαρούλια όλο το χρόνο; 

Με τον κατάλληλο προγραμματισμό φύτευσης, μπορούμε να συγκομίζουμε μαρούλια καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Φυτεύουμε διαδοχικά μικρές ποσότητες φυτών μαρουλιού, κάθε 2-3 εβδομάδες ώστε να έχουν αντίστοιχες διαδοχικές συγκομιδές μετά από 2 μήνες και να μην ξεμένουμε από μαρούλια. 

Φροντίζουμε να κάνουμε προσεκτική επιλογή των ποικιλιών μαρουλιού, ανάλογα την εποχή καλλιέργειας και ιδιαίτερα την περίοδο του χειμώνα και την περίοδο του καλοκαιριού. Κι έχουμε πολλές επιλογές με μαρούλια πράσινα ή κόκκινα, σγουρά, ντόπιες και παραδοσιακές ποικιλίες για σαλάτα, καθώς επίσης βελτιωμένες σύγχρονες ποικιλίες από το εξωτερικό. 

Σε τι αποστάσεις φυτεύουμε τα μαρούλια; 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι φύτευση μαρουλιού με σπόρο καθυστερεί αρκετά. Για το λόγο αυτό, είναι πιο πρακτικό να φυτέψουμε έτοιμα φυτά μαρουλιού που προμηθευόμαστε από φυτώρια. 

Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα μαρούλια στον κήπο είναι 30 εκατοστά μεταξύ των φυτών μαρουλιού και περίπου 60 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Δε συστήνουμε να γίνεται πυκνότερη φύτευση, καθώς μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα λόγω κακού αερισμού των φυτών και ανάπτυξη ασθενειών, όπως ο περονόσπορος.

www.mistikakipou.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments