Friday, September 20, 2024
HomeκηπευτικαΒολβοί λουλουδιών που φυτεύουμε την άνοιξη

Βολβοί λουλουδιών που φυτεύουμε την άνοιξη

 

Οι καλοκαιρινοί βολβοί λουλουδιών ή βολβοί ανοιξιάτικης φύτευσης όπως λέγονται, φυτεύονται την άνοιξη και ανθίζουν μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο. 

Τα βολβώδη λουλούδια που απολαμβάνουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας αποτελούν εντυπωσιακά καλλωπιστικά φυτά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς διαθέτουν ειδικά όργανα, τροποποιημένους βλαστούς ή ρίζες. Λόγω των ειδικών οργάνων που διαθέτουν, τα οποία συνήθως ονομάζουμε βολβούς, τα βολβώδη λουλούδια μπορούν και αποθηκεύουν θρεπτικές ουσίες, ώστε να φυτρώνουν ξανά κάθε χρόνο. 

Ανάλογα την μορφή και τον τρόπο λειτουργίας των ειδικών οργάνων που αποκαλούμε βολβούς, διαχωρίζονται σε κόνδυλους, ριζώματα, σαρκώδεις ρίζες, βολβούς και κορμούς Οι βολβοί χωρίζονται σε καλοκαιρινούς βολβούς λουλουδιών ή βολβούς ανοιξιάτικης φύτευσης και τους χειμωνιάτικους βολβούς ή βολβούς φθινοπωρινής φύτευσης. 

Οι ανοιξιάτικοι βολβοί συμπληρώνουν με τον πιο όμορφο και εντυπωσιακό τρόπο, με χρώματα και αρώματα, το ανθισμένο τοπίο του κήπου και του μπαλκονιού μας την περίοδο του καλοκαιριού. 

Ας δούμε αναλυτικά ποιοι είναι οι πιο όμορφοι ανοιξιάτικοι βολβοί λουλουδιών, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την φύτευση και την φροντίδα τους, ώστε να απολαμβάνουμε την υπέροχη ανθοφορία τους κάθε χρόνο στον κήπο, την αυλή, τη βεράντα και το μπαλκόνι.

Πότε και πώς φυτεύονται στο χώμα οι καλοκαιρινοί βολβοί;

Οι καλοκαιρινοί βολβοί είναι ευαίσθητοι στις χαμηλές θερμοκρασίες και πρέπει να φυτεύονται μέσα στην άνοιξη, αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα. 

Για τη φύτευση των ανοιξιάτικων βολβών στον κήπο ή σε γλάστρα, ακολουθούμε τα εξής βήματα για να μας δώσουν πλούσια και εντυπωσιακή ανθοφορία.

  • Επιλέγουμε ηλιόλουστα ή ημισκιερά σημεία για τη φύτευση των καλοκαιρινών βολβών. 
  • Φυτεύουμε τους βολβούς σε σημεία προστατευμένα από δυνατούς ανέμους για να μη σπάσουν οι ανθοφόροι βλαστοί. 
  • Σε θέσεις με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό οι βολβοί αναπτύσσονται καλύτερα, καθώς έχουν περισσότερη ηλιοφάνεια. 
  • Προμηθευόμαστε εμπλουτισμένο φυτόχωμα που περιέχει περλίτη για τη φύτευση των βολβών σε γλάστρες για να έχουμε καλύτερο αερισμό και απομάκρυνση του νερού που περισσεύει με το πότισμα. 
  • Φυτεύουμε τους βολβούς ανοιξιάτικης φύτευσης σε βάθος 2-3 φορές τη διάμετρο τους, με τέτοιο τρόπο ώστε οι οφθαλμοί (μάτια) των βολβών να στρέφονται προς τα πάνω. 
  • Για βολβούς που αναπτύσσουν ψηλά λουλούδια, όπως οι γλαδιόλες και οι ντάλιες, τοποθετούμε πασσαλάκια στήριξης ώστε να μην λυγίσουν λόγω του ύψους ή των ανέμων. 
  • Κατά τη φύτευση των ανοιξιάτικων βολβών, προσθέτουμε στο χώμα 1 κουταλιά του γλυκού πλήρες κοκκώδες ή βιολογικό λίπασμα για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανθοφορία τους. 
  • Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα κατά τη φύτευση, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν οι ανοιξιάτικοι βολβοί λόγω προσβολής από μυκητολογική ασθένεια. 
  • Για προστασία από ασθένειες, μετά τη φύτευση του βολβού, προσθέτουμε στο αρχικό πότισμα 1 κουταλιά του γλυκού γαλαζόπετρα (θειικός χαλκός).

Τι φροντίδα χρειάζονται οι βολβοί ανοιξιάτικης φύτευσης;

Αφού ολοκληρωθεί σωστά η φύτευση των καλοκαιρινών βολβών, ακολουθούμε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα τους κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας:


  • Ποτίζουμε τους βολβούς ανοιξιάτικης φύτευσης αρχικά μία φορά την εβδομάδα, ενώ κατά την περίοδο της ανθοφορίας ποτίζουμε συχνότερα, συνήθως δύο φορές τη βδομάδα.
  • Για να μας δώσουν περισσότερα λουλούδια, κατά την περίοδο ανάπτυξης των ανθοφόρων βλαστών, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2 βδομάδες. 
  • Ψεκάζουμε προληπτικά το φύλλωμα των καλοκαιρινών βολβών με σπιτικό διάλυμα από τριμμένο πράσινο σαπούνι για προστασία από τα έντομα της μελίγκρας και του θρίπα, καθώς επίσης από τον τετράνυχο. 
  • Μέσα στο φθινόπωρο, μόλις ξεραθούν τα λουλούδια και τα φύλλα των καλοκαιρινών βολβών, διακόπτουμε το πότισμα και απομακρύνουμε τους βολβούς από το χώμα. 
  • Αφού τους καθαρίσουμε καλά, τους αφήνουμε για λίγες μέρες να στεγνώσουν από την υγρασία σε σκιερό μέρος.
  • Αποθηκεύουμε στη συνέχεια τους καλοκαιρινούς βολβούς σε ξηρό μέρος μέσα σε χάρτινα κουτιά για να τους διατηρήσουμε μέχρι την επόμενη άνοιξη που θα τους ξαναφυτέψουμε. 


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments