Η ντομάτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά στην ελληνική κουζίνα και η καλλιέργειά της στον κήπο μπορεί να προσφέρει φρέσκους και γευστικούς καρπούς. Ακολουθούν 10 μυστικά που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε μια πλούσια συγκομιδή.
1. Επιλέξτε την Κατάλληλη Εποχή Φύτευσης
Η φύτευση της ντομάτας γίνεται την άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες είναι σταθερά πάνω από τους 15°C. Στην Ελλάδα, αυτό συμβαίνει συνήθως από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου, ανάλογα με την περιοχή.
2. Προετοιμάστε Κατάλληλα το Έδαφος
Η ντομάτα προτιμά εδάφη καλά στραγγιζόμενα, πλούσια σε οργανική ύλη. Πριν τη φύτευση, ενσωματώστε κομπόστ ή καλά χωνεμένη κοπριά για να εμπλουτίσετε το έδαφος.
3. Διατηρήστε Σωστές Αποστάσεις Φύτευσης
Φυτέψτε τις ντοματιές σε αποστάσεις 50-70 εκατοστών μεταξύ τους και 80-120 εκατοστών μεταξύ των γραμμών. Αυτό επιτρέπει την καλή κυκλοφορία του αέρα και μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών. HelpPost.gr
4. Επιλέξτε Ανθεκτικές Ποικιλίες
Επιλέξτε ποικιλίες ντομάτας που είναι ανθεκτικές σε ασθένειες και κατάλληλες για την περιοχή σας. Οι παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες, όπως η “Αγίου Πέτρου”, είναι καλές επιλογές.
5. Παρέχετε Υποστήριξη στα Φυτά
Χρησιμοποιήστε πασσάλους ή πλέγματα για να στηρίξετε τις ντοματιές σας. Αυτό βοηθά στην πρόληψη ασθενειών και διευκολύνει τη συγκομιδή.
6. Ποτίζετε Συστηματικά
Ποτίζετε τις ντοματιές τακτικά, διατηρώντας το έδαφος υγρό αλλά όχι υπερβολικά βρεγμένο. Κατά την περίοδο της άνθησης, αποφύγετε την υπερβολική υγρασία για να μην πέφτουν τα άνθη.
7. Λιπαίνετε Σωστά
Χρησιμοποιήστε λίπασμα πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο κάθε 20-30 ημέρες. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση αζώτου, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική βλάστηση εις βάρος της καρποφορίας.
8. Κλαδέψτε και Κορφολογήστε
Αφαιρέστε τους πλευρικούς βλαστούς (λαίμαργους) και κορφολογήστε τις ντοματιές όταν φτάσουν σε ύψος 1,5-2 μέτρα για να ενισχύσετε την παραγωγή καρπών.
9. Προστατεύστε από Ασθένειες και Έντομα
Χρησιμοποιήστε φυσικά σκευάσματα, όπως θειάφι και χαλκό, για την πρόληψη μυκητολογικών ασθενειών.
10. Συγκομιδή την Κατάλληλη Στιγμή
Μαζέψτε τις ντομάτες όταν έχουν αποκτήσει το πλήρες χρώμα τους και είναι ελαφρώς μαλακές στην αφή. Αυτό εξασφαλίζει την καλύτερη γεύση και θρεπτική αξία.
Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr