Επίστρωση κρατά φράουλες φρέσκες +8 μέρες: Η βραζιλιάνικη καινοτομία για φρούτα
Επίστρωση κρατά φράουλες φρέσκες +8 μέρες: Η βραζιλιάνικη καινοτομία για φρούτα

Η καινοτομία που παρατείνει τη ζωή της φράουλας και υπόσχεται μείωση της σπατάλης

Μια φυσική επίστρωση, η οποία εφαρμόζεται εύκολα στη φράουλα και μπορεί να διατηρήσει τη φρεσκάδα της έως και οκτώ ημέρες περισσότερο, αποτελεί τη νέα επιστημονική εξέλιξη που έρχεται από τη Βραζιλία. Οι σχετικές μετρήσεις δείχνουν ότι τα επικαλυμμένα φρούτα διατηρούν όχι μόνο την εμπορική τους αξία (χρώμα, σφριγηλότητα), αλλά και τις διατροφικές τους ιδιότητες (βιταμίνη C, ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά). Το κυριότερο είναι ότι η νέα επίστρωση φαίνεται να προσφέρει μια πολύτιμη λύση στη μάχη κατά της σπατάλης τροφίμων και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πώς λειτουργεί η φυσική επίστρωση

Δημιουργία φραγμού
Η εν λόγω επίστρωση δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα στην επιφάνεια του φρούτου. Με αυτόν τον τρόπο:

  • Περιορίζεται η απώλεια υγρασίας.
  • Επιβραδύνεται η ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων.

Διατήρηση γεύσης & θρεπτικών
Στις δοκιμές γεύσης, οι συμμετέχοντες δεν διέκριναν διαφορά μεταξύ επικαλυμμένων και μη επικαλυμμένων φρούτων, ενώ οι θρεπτικές αξίες (αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C) διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Τι περιέχει η επίστρωση

Οι Βραζιλιάνοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τρία βασικά συστατικά:

  1. Χιτοσάνη: Προέρχεται από τα κελύφη καρκινοειδών, με αντιμικροβιακές ιδιότητες.
  2. Ζελατίνη: Ενισχύει τη συνοχή του μείγματος και προσθέτει δομή.
  3. Εκχύλισμα φλούδας ροδιού: Έχει πλούσια αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την αντοχή ενάντια σε μύκητες και βακτήρια.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα στη φράουλα

Περιορισμός μούχλας

  • Στους 6 πρώτους ελέγχους, πάνω από το 70% των μη επικαλυμμένων φραουλών παρουσίασαν σαφή σημάδια μυκήτων, ενώ μόλις το 20% των επικαλυμμένων επηρεάστηκε.

Διατήρηση πτητικών ενώσεων

  • Οι χημικές ουσίες που προσδίδουν στη φράουλα το άρωμα και τη γεύση της (πτητικές ενώσεις) μειώθηκαν κατά 40% στις μη επικαλυμμένες φράουλες, έναντι μόλις 6 φορές λιγότερης μείωσης στις επικαλυμμένες.

Προοπτική διάρκειας 8 ημερών

  • Τυπικά, οι φράουλες διατηρούνται λιγότερο από μία εβδομάδα στο ψυγείο, ενώ, με τη νέα επίστρωση, το «παράθυρο» φρεσκάδας επεκτείνεται ώς και οκτώ ημέρες.

Περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη

Μείωση σπατάλης τροφίμων
Οι φράουλες είναι από τα πλέον ευπαθή φρούτα, με υψηλά ποσοστά απόσυρσης ή απώλειας. Η επέκταση της ζωής τους σημαίνει λιγότερα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Κέρδος για παραγωγούς & λιανοπωλητές

  • Παρατείνεται η περίοδος πώλησης, δίνοντας στον παραγωγό ή τον έμπορο χρόνο να διαθέσει τα προϊόντα χωρίς βιασύνη ή φθορά.
  • Ο καταναλωτής απολαμβάνει φρούτα σε καλύτερη κατάσταση για μεγαλύτερο διάστημα, μειώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συχνής αγοράς και πιθανών αυξημένων τιμών.

Συσχετισμός με εκπομπές CO₂
Η σπατάλη τροφίμων θεωρείται βασικός παράγοντας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μειώνοντας τη φθορά των φρούτων, μειώνεται αντίστοιχα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Εφαρμογή σε άλλα φρούτα

Αν και το πείραμα δοκιμάστηκε στη φράουλα, η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε, σύμφωνα με τους ερευνητές, να προσαρμοστεί και σε άλλα ευπαθή φρούτα: π.χ. μούρα (blueberries, raspberries), κεράσια κ.ά. Η δυνατότητα αυτή ανοίγει δρόμους για γενικευμένη χρήση της επίστρωσης και επέκταση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η φυσική επίστρωση που ανέπτυξαν οι Βραζιλιάνοι επιστήμονες λειτουργεί ως πρωτοποριακό παράδειγμα πώς η «καθαρή» τεχνολογία συντήρησης τροφίμων μπορεί να συνδράμει στη βιωσιμότητα, περιορίζοντας τη σπατάλη και προστατεύοντας τον καταναλωτή από τη χρήση επιβλαβών χημικών. Με την παράταση της διάρκειας ζωής των φρούτων, προκύπτουν τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά οφέλη. Εάν το αποτέλεσμα αυτό γενικευτεί και στον υπόλοιπο κλάδο νωπών προϊόντων, η συγκεκριμένη μέθοδος θα μπορούσε να αποτελέσει αλλαγή» στον τρόπο που διαχειριζόμαστε και απολαμβάνουμε τα νωπά φρούτα παγκοσμίως.

Για περισσότερες ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά νέα, επισκεφτείτε το e-Agrotis.gr.

ΠΗΓΗ: Studyfinds

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ