Επηρέασε μήλα, κεράσια και αμπέλια το καινούργιο κύμα εαρινού παγετού
Μέρες αποτίμησης της ζημιάς που άφησε πίσω του το δεύτερο «χτύπημα» του παγετού αποτελούν οι επόμενες, με αρκετούς δήμους να έχουν ήδη δώσει προθεσμία έως τις 17 Απριλίου για δηλώσεις στον ΕΛΓΑ. Παρά το γεγονός ότι η ένταση του νέου κύματος ήταν μικρότερη σε σχέση με το πρώτο, οι αναφορές επιβεβαιώνουν ότι αρκετές δενδροκαλλιέργειες, λαχανικά και αμπέλια υπέστησαν εκ νέου ζημιές.
Το δεύτερο κύμα παγετού και οι θερμοκρασίες
Από τα ξημερώματα της Δευτέρας έως και την Πέμπτη πρωί, ο υδράργυρος έπεσε αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, ξαναχτυπώντας περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με μαρτυρίες:
- Σε τμήματα της Κοζάνης, της Ροδόπης και του Νευροκοπίου, καταγράφηκαν -5 ή και -6 βαθμοί Κελσίου τις πρώτες πρωινές ώρες.
- Στις περισσότερες περιοχές, το θερμόμετρο κυμάνθηκε ανάμεσα σε -1 και -3 βαθμούς, ικανό, ωστόσο, να προκαλέσει ζημιές στην ανθοφορία ή τους πρώιμους καρπούς.
Εφαρμογή σχεδίων έκτακτης ανάγκης
Δεδομένης της κατάστασης, αρκετοί αγρότες κατέφυγαν σε μεθόδους αντιπαγετικής προστασίας (π.χ. καπνισμός, ψεκασμοί με νερό) και ενημέρωσαν άμεσα τις τοπικές αρχές και τον ΕΛΓΑ, ώστε να κινηθεί η διαδικασία δηλώσεων ζημιάς.
Ποιες περιοχές επηρεάστηκαν
- Κοζάνη – Ροδόπη – Νευροκόπι
- Αναφορές για -5 έως -6 βαθμούς σε κάποιες τοποθεσίες. Παρατηρείται ανησυχία για τους προανθικούς μπουμπούκια στα μήλα και τις πρώιμες ποικιλίες κερασιών.
- Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης
- Άκαιρες χιονοπτώσεις και παγετός προκάλεσαν ζημιές σε δεντροκαλλιέργειες (κυρίως κεράσια) αλλά και σε λαχανικά υπαίθριας καλλιέργειας και δημητριακά. Οι παραγωγοί κάνουν λόγο για «καμένα» άνθη και σπασμένα κλαδιά.
- Λάρισα
- Ο πρόωρος παγετός «τσάκισε» την καλλιέργεια αρακά, είκοσι μέρες πριν από τη συγκομιδή, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης.
- Ημαθία – Πέλλα
- Οι δενδροκαλλιεργητές σε ροδάκινα, κεράσια και άλλες ποικιλίες αναφέρουν νέα πτώση του υδραργύρου στο -2 με -3. Έτσι, μετά το πρώτο χτύπημα του εαρινού παγετού, μιλούν για «ολοκληρωτική καταστροφή» στις πρώιμες ποικιλίες, με εκτίμηση ακόμα και για ολική απώλεια παραγωγής.
- Ελασσόνα
- Στην επαρχία Ελασσόνας η θερμοκρασία έφτασε μεταξύ 0 και -3 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με επιτόπιες πληροφορίες. Παρατηρείται ανησυχία στους καλλιεργητές καρυδιών, καθώς δεν είναι ακόμα εμφανές το μέγεθος της πιθανής ζημιάς στα νεαρά καρπίδια.
- Κόρινθος
- Στη Νεμέα και την Αρχαία Νεμέα αναφέρθηκαν -3 ή -4 βαθμοί, δημιουργώντας προβλήματα σε αμπέλια και ελαιώνες. Να σημειωθεί ότι η περιοχή είχε ήδη υποστεί πρόσφατα ζημιά από χαλαζόπτωση, στις 4 Απριλίου.
ΕΛΓΑ και διαδικασία δηλώσεων
Σε πολλές από τις πληγείσες ζώνες, οι Δήμοι έχουν ήδη ανακοινώσει προθεσμία δηλώσεων ζημιάς έως τις 17 Απριλίου. Οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές πρέπει:
- Να απευθυνθούν στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ ή στο αρμόδιο δημοτικό γραφείο.
- Να δηλώσουν αναλυτικά τα αγροτεμάχια (π.χ. αριθμό στρεμμάτων, ποικιλίες, στάδιο ανάπτυξης).
- Να διατηρούν φωτογραφίες ή άλλα αποδεικτικά, διευκολύνοντας την εκτίμηση από τα κλιμάκια που θα έρθουν τις επόμενες εβδομάδες.
Οικονομικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς
Η δεύτερη επίσκεψη του παγετού σε διάστημα λίγων εβδομάδων έχει κλονίσει την αισιοδοξία των παραγωγών, ειδικά σε περιοχές με ήδη μειωμένη παραγωγή. Η σύμπτωση των ζημιών σε δύο κοντινά χρονικά διαστήματα αφήνει:
- Ελάχιστα περιθώρια ανάκαμψης της βλάστησης.
- Αυξημένα έξοδα για αντιπαγετικά μέτρα και ενεργειακές εισροές.
- Σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα και τη ρευστότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Οι αγροτικές οργανώσεις και οι τοπικοί συνεταιρισμοί επισημαίνουν ότι απαιτείται ταχεία εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ και γρήγορη διαδικασία αποζημίωσης, ώστε να μη διακυβευτεί η βιωσιμότητα εκατοντάδων παραγωγών. Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν αποκλείεται η ενεργοποίηση πρόσθετων ενισχύσεων από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα, εφόσον διαπιστωθεί κλίμακα ζημιάς που υπερβαίνει ένα κρίσιμο όριο.
Το δεύτερο κύμα εαρινού παγετού προκάλεσε νέο γύρο προβλημάτων σε μήλα, κεράσια, αμπέλια, ροδάκινα και πρώιμες καλλιέργειες, με πολλούς παραγωγούς να αντιμετωπίζουν πλέον σημαντικές απώλειες στην αναμενόμενη σοδειά. Σε μια χρονιά με αυξημένα έξοδα και ήδη πιεσμένη οικονομική κατάσταση, ο κίνδυνος για την επιβίωση αρκετών αγροτικών εκμεταλλεύσεων είναι υπαρκτός. Επομένως, οι επόμενες ημέρες κρίνουν την επάρκεια των διαδικασιών ΕΛΓΑ, τη διαχείριση των αναγκαίων πόρων και τη σύμπνοια της αγροτικής κοινότητας για αποφυγή περαιτέρω απωλειών.
Για περισσότερες ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά νέα, επισκεφτείτε το e-Agrotis.gr.
Με πληροφορίες Agronews.gr