Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των γεωπόνων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο καιρός αποδεικνύεται πραγματικά σύμμαχος για την πλειοψηφία των καλλιεργειών. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Σταυρίδης, αναφέρει ότι η κακοκαιρία «coral» δεν προκάλεσε ζημιές στην περιοχή, ενώ οι θερμοκρασίες από -2°C έως 10°C ωφελούν τις δενδροκαλλιέργειες, επιτρέποντας στα δέντρα να «κοιμηθούν» και να ξεκουραστούν. Παράλληλα, ο ίδιος σημειώνει πως η έλλειψη ισχυρών παγετών μπορεί να ευνοήσει τη διαχείμαση εντόμων, όπως ο δάκος και το σκουλήκι, αλλά αυτή η πρόκληση θα αντιμετωπιστεί αργότερα, με τις κατάλληλες επεμβάσεις την άνοιξη.
Η αισιόδοξη αυτή εικόνα καταγράφεται σε όλες σχεδόν τις θεσσαλικές καλλιέργειες, με τους παραγωγούς να αξιολογούν τις καιρικές συνθήκες ως σχετικά ευνοϊκές. Ωστόσο, προσοχή χρειάζεται από την έναρξη της ανθοφορίας και μετά, ειδικά σε ευαίσθητες ποικιλίες δέντρων όπως οι αμυγδαλιές. Μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για την αναμενόμενη παραγωγή.
Στη μηλοπαραγωγική Αγιά
Στην περιοχή της Αγιάς Λάρισας, οι παραγωγοί βρίσκονται στο στάδιο του κλαδέματος της μηλιάς. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Γιώργος Ζέικος, δηλώνει ικανοποιημένος από το επίπεδο των ωρών ψύχους, γεγονός που προοιωνίζεται μια καλή καλλιεργητική περίοδο. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος επισημαίνει τον κίνδυνο για τη «μεγάλη εικόνα» της μηλοκαλλιέργειας στην περιοχή, καθώς τα οικονομικά προβλήματα οδηγούν πολλούς παραγωγούς σε εκρίζωση δέντρων. Μια λύση, σύμφωνα με τον κ. Ζέικο, θα ήταν η μετάβαση σε εναλλακτικές ποικιλίες, προσαρμοσμένες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Αγιάς, αλλά απαιτείται περαιτέρω στήριξη από την Πολιτεία.
Αντίθετη πορεία για την αχλαδοκαλλιέργεια
Στην επαρχία Τυρνάβου, οι ώρες ψύχους για την αχλαδιά ήταν σε ιδανικά επίπεδα, όμως το πρόβλημα ξεκινά ήδη από την περσινή χρονιά. Σύμφωνα με τους γεωπόνους, οι καρποφόροι οφθαλμοί φέτος δεν παρουσιάζουν την αναμενόμενη ευρωστία λόγω των περσινών εναλλαγών θερμοκρασίας. Αυτό σημαίνει ότι, παρά το ευνοϊκό κλίμα του χειμώνα, η παραγωγή θα είναι μειωμένη.
Σύμμαχος ο καιρός για την καλλιέργεια σιτηρών
Η πιο αισιόδοξη εικόνα διαμορφώνεται στα σιτηρά, όπου οι πρόσφατες βροχοπτώσεις χαρακτηρίζονται ευεργετικές. Πολλοί παραγωγοί εργάστηκαν εντατικά το προηγούμενο διάστημα, ώστε να προλάβουν να ρίξουν τα λιπάσματα πριν τις βροχές. Οι λιπάνσεις στα σιτηρά βρίσκονται σε εξέλιξη, με τη χρήση επιφανειακών λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης, εξασφαλίζοντας την επαρκή παροχή αζώτου καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών.
Από τις αρχές του Μαρτίου αναμένονται και οι ζιζανιοκτονίες, που θα συμβάλουν στον έλεγχο ανεπιθύμητων φυτών στα χωράφια. Έτσι, είναι εμφανές ότι ο καιρός στάθηκε σύμμαχος για την καλλιέργεια σιτηρών, ιδίως για όσους έσπειραν έγκαιρα το φθινόπωρο. Τα χωράφια που σπάρθηκαν αργότερα τον χειμώνα εμφανίζουν μια μικρή υστέρηση σε σχέση με τα πρώτα, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τον Φεβρουάριο. Παρ’ όλ’ αυτά, οι παραγωγοί παραμένουν αισιόδοξοι ότι το κενό αυτό μπορεί να καλυφθεί στις επόμενες εβδομάδες, εφόσον οι καιρικές συνθήκες συνεχίσουν να ευνοούν την ανάπτυξη των φυτών.
Συνοψίζοντας
Οι τρέχουσες καιρικές συνθήκες στη Θεσσαλία αποδεικνύονται καθοριστικές για μια σειρά αγροτικών δραστηριοτήτων. Οι δενδροκαλλιέργειες επωφελούνται από τον ήπιο χειμώνα, αν και ελλοχεύει ο κίνδυνος υψηλών πληθυσμών εντόμων την άνοιξη. Στη μηλοπαραγωγική περιοχή της Αγιάς φαίνεται να διαγράφεται μια καλή χρονιά, ενώ τα οικονομικά προβλήματα και η εκρίζωση δέντρων παραμένουν ζητήματα που απαιτούν συλλογική στρατηγική. Αντίστοιχα, στην αχλαδιά του Τυρνάβου, η παραγωγή θα είναι περιορισμένη λόγω των δυσμενών συνθηκών της προηγούμενης χρονιάς.
Η θετική είδηση, ωστόσο, είναι ότι σύμμαχος ο καιρός για την καλλιέργεια σιτηρών, καθώς οι ευεργετικές βροχές και οι σχετικά ήπιες θερμοκρασίες έχουν δώσει στους παραγωγούς ένα αισιόδοξο ξεκίνημα για τη νέα σεζόν.
Για περισσότερα αγροτικά νέα και συμβουλές καλλιέργειας, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr και διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από τον χώρο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας!