Ένας 26χρονος νέος από το Δαφνοχώρι Κιλκίς, ο Στέλιος Κουσιδώνης, κατάφερε να κάνει τη μεγάλη στροφή από τα γραφεία της βιομηχανίας τροφίμων στα χωράφια, αναπτύσσοντας μέσα σε έναν μόλις χρόνο μία καλλιέργεια 7.000 ελαιόδεντρων. Παρότι εργαζόταν σε θέση τεχνολόγου τροφίμων με ικανοποιητικές αποδοχές σε μεγάλα εργοστάσια, αποφάσισε να ακολουθήσει το πάθος του για την ελαιοκαλλιέργεια και να δημιουργήσει μια νέα, δυναμική επιχείρηση στον αγροτικό τομέα.
Απόφαση Ζωής
«Εργαζόμουν ήδη σε υψηλόβαθμες θέσεις και έβγαζα έναν καλό μισθό, αλλά γρήγορα κατάλαβα ότι δεν ήθελα να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου με ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο», εξηγεί ο Στέλιος. Αξιοποιώντας ένα ικανοποιητικό κεφάλαιο που είχε συγκεντρώσει, καθώς και τη στήριξη της οικογένειάς του, ξεκίνησε τη δική του ελαιοκαλλιέργεια και δημιούργησε την εταιρεία «Oleia Premium».
Γνώσεις και Εξειδίκευση
Ο Στέλιος δεν ασχολήθηκε τυχαία με την ελιά. Έχοντας σπουδάσει Τεχνολογία Τροφίμων, έλαβε στη συνέχεια υποτροφία από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, όπου ήρθε σε στενότερη επαφή με την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου. «Εκεί εστίασα στην ποιότητα του ελαιολάδου, την απόδοση του καρπού και όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την παραγωγή», σημειώνει.
Η Δυναμική Επέκταση
Με πολλή προσωπική εργασία και τρέχοντας συνεχώς ανάμεσα στη δουλειά του και τα χωράφια, ο Στέλιος δεν άφησε κανένα περιθώριο αδράνειας. Ενοικίασε εγκαταλελειμμένα κτήματα στην περιοχή, πολλοί ιδιοκτήτες των οποίων αρχικά ήταν διστακτικοί. «Χρειάστηκε χρόνος για να πειστούν ότι θα νοικιάσουν τη γη τους σε έναν νέο. Μόλις είδαν τα αποτελέσματα και τις απολαβές, ήρθαν και άλλοι που μου ζήτησαν να αναλάβω τα κτήματά τους», συμπληρώνει. Σήμερα, διαθέτει πάνω από 7.000 ελαιόδεντρα, τόσο σε ιδιόκτητες όσο και σε νοικιασμένες εκτάσεις.
Γραμμική Καλλιέργεια Αρμπεκίνα
Ο ίδιος επένδυσε στη γραμμική φύτευση της ποικιλίας Αρμπεκίνα, έχοντας εμπιστοσύνη στη γευστική της ποιότητα και την αποδοτικότητά της. «Οι γνώσεις που πήρα από τις σπουδές μου μού έδωσαν τη σιγουριά για να ακολουθήσω μια πιο σύγχρονη προσέγγιση, η οποία διασφαλίζει υψηλότερη παραγωγή και λιγότερο κόστος μακροπρόθεσμα», εξηγεί.
Πρώτη Παραγωγή και Προώθηση
Η πρώτη του παραγωγή ήταν εξαιρετικής ποιότητας, γεγονός που τον ώθησε να προχωρήσει στην τυποποίηση και στην εμπορική διάθεση του προϊόντος του στην εγχώρια και, μελλοντικά, στη διεθνή αγορά. «Φέτος, θα εμφιαλώσουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και θα μπούμε δυναμικά στην αγορά», αναφέρει ο Στέλιος. Στο κομμάτι της προώθησης και των κοινωνικών δικτύων, σημαντικό ρόλο έχει η σύζυγός του, Νίνα, με την εμπειρία της στο μάρκετινγκ.
Συμβουλευτική και Ανάπτυξη
Παράλληλα, βλέποντας το ενδιαφέρον του κόσμου για τη γραμμική φύτευση και τις νέες τεχνικές, ο Στέλιος άρχισε να προσφέρει συμβουλευτική καθοδήγηση σε άλλους επίδοξους παραγωγούς. «Με ρωτούν συχνά για το πώς μπορούν να ξεκινήσουν από το μηδέν ή να βελτιώσουν υπάρχοντες ελαιώνες. Είμαι διαθέσιμος να τους βοηθήσω, από την επιλογή του εδάφους μέχρι την πιο αποδοτική αξιοποίηση των καλλιεργειών τους», τονίζει.
Μελλοντικά Σχέδια
Ο Στέλιος οραματίζεται τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού νέων αγροτών που θα ενδιαφέρονται να αναπτύξουν βιώσιμες πρακτικές και να επεκταθούν στην παγκόσμια αγορά ελαιόλαδου. «Θέλω να αναδείξω τη δυναμική της περιοχής του Κιλκίς και να ενώσω δυνάμεις με άλλους παραγωγούς που έχουν καινοτόμες ιδέες και διάθεση να δουλέψουν σκληρά».
Ανακαλύψτε περισσότερα εμπνευσμένα παραδείγματα καινοτομίας στον αγροτικό τομέα, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για τη δική σας καλλιέργεια, στο e-Agrotis.gr. Μείνετε ενημερωμένοι για ό,τι συμβαίνει στη σύγχρονη γεωργία και ενισχύστε την επιτυχία σας!
Με πληροφορίες Ypaithros.gr