ΑρχικήΕλαιοκομίαΕλαιοκαλλιέργειαΜικρά τυποποιητήρια έδωσαν πάνω από 6 ευρώ το κιλό για ποιοτικό έξτρα...

Μικρά τυποποιητήρια έδωσαν πάνω από 6 ευρώ το κιλό για ποιοτικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Ελιές δεν έχουν μόνο η Πελοπόννησος και η Κρήτη, αλλά σχεδόν όλη η Ελλάδα. Σε όλες τις περιοχές υπάρχουν κάποια ελαιοτριβεία που λειτουργούν με τον συνήθη τρόπο, αλλά υπάρχουν και αυτά που συνδυάζουν την έκθλιψη με την τυποποίηση και τη συσκευασία. Μάλιστα, έχουν καταφέρει να κατακτήσουν και ξένες αγορές. Τέτοια «μπουτίκ» ελαιοτριβεία-τυποποιητήρια έχουν «ξεφυτρώσει» παντού.

Η ypaithros έψαξε και έμαθε για δύο σχετικά νέες επιχειρήσεις στην Αττική και στη Βοιωτία, που προτιμούν να δώσουν μία premium τιμή για το προϊόν που αγοράζουν από τον παραγωγό, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους για εξαγωγές και να ικανοποιούν τα στάνταρ ποιότητας που έχουν θέσει.

«Δεν έχω αγοράσει φέτος λάδι με τιμή χαμηλότερη των 6,15 ευρώ/κιλό από παραγωγό, ακόμα και από περιοχές εκτός Αττικής», λέει ο Δημήτρης Πρίφτης, ιδιοκτήτης της «Μεσογειακοί Ελαιώνες», που παράγει το ελαιόλαδο «Μέση Γαία» στην Παιανία, κυρίως για αγορές του εξωτερικού. Βέβαια, μιλά για μικρές ποσότητες. Και αυτή την περίοδο έχει σταματήσει να αγοράζει, καθώς καλύφθηκε η ζητούμενη ποσότητα.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με το Κτήμα Λυμπέρη στην Άσκρη Βοιωτίας, όπου τα αδέλφια Λυμπέρη σταμάτησαν να αγοράζουν, όταν καλύφθηκαν οι ανάγκες τους για ποιοτικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, μέσα στον Δεκέμβριο, με τιμές γύρω από τα 6 ευρώ/κιλό. Μιλάμε και στις δύο περιπτώσεις για premium προϊόντα, που απευθύνονται σε απαιτητικές αγορές. Για παράδειγμα, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Askra» των αδελφών Λυμπέρη εξάγεται σε μία από τις δυσκολότερες αγορές της Ασίας, στην Κορέα.

Π. Λυμπέρη: «Το τυποποιημένο έχει καλύτερη τιμή και μεγαλύτερο κέρδος»

«Διαφοροποιούμαστε από τους μεγάλους χονδρέμπορους και τις τυποποιητικές επιχειρήσεις, που καθορίζουν τις τιμές παραγωγού», εξηγεί  η Παναγιώτα Λυμπέρη και προσθέτει: «Η τιμή ήταν πάνω από 7 ευρώ/κιλό στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου και ήμασταν ικανοποιημένοι. Δυστυχώς, τώρα πια είναι γύρω στα 4,5 ευρώ/κιλό. Εμείς είχαμε αγοράσει για τυποποίηση έως και 7 ευρώ. Τώρα έχουμε σταματήσει. Προφανώς, το τυποποιημένο έχει καλύτερη τιμή και μεγαλύτερο κέρδος».

Και ο Χρήστος Λυμπέρης συμπληρώνει: «Στο μέσο περίπου της περιόδου συγκομιδής, αγοράσαμε ποιοτικά ελαιόλαδα με 6, 6,20 έως και 6,50 ευρώ/κιλό. Μετά, υπήρξε μία παύση τον Δεκέμβρη, μαζί με μία κατακόρυφη πτώση των τιμών, όταν η Τουρκία ήρε την απαγόρευση των εξαγωγών χύμα ελαιολάδου. Τώρα κανένας δεν πουλάει και δεν αγοράζει. Δεν γίνεται καμία πράξη». Εάν ένας παραγωγός τού φέρει ένα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, ο κ. Λυμπέρης δηλώνει διατεθειμένος να δώσει παραπάνω χρήματα για να το αγοράσει, ακόμα και πάνω από 6 ευρώ/κιλό, παρόλο που ουσιαστικά αυτή είναι η τελευταία εβδομάδα που θα λειτουργήσει το ελαιοτριβείο. «Γιατί θεωρώ ότι τυποποιώντας ένα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, μπορώ να το πουλήσω ακριβότερα, αντλώντας υπεραξία. Όταν μιλάμε για χύμα ελαιόλαδο, οι τιμές είναι κάτω από 5 ευρώ/κιλό», σημειώνει.

Δ. Πρίφτης: «Αγοράζω μόνο από επιλεγμένους παραγωγούς»

Ο κ. Πρίφτης περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει, για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα: «Αγοράζω μόνο από επιλεγμένους παραγωγούς, με τους οποίους συνεργάζομαι ήδη. Γνωρίζω την ποιότητα του προϊόντος τους και γι’ αυτό επιλέγω να πληρώνω περισσότερο. Ένας άλλος λόγος είναι ότι η παραγωγή στην Αττική δεν ήταν καλή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Είμαστε κατά 65% κάτω σε σχέση με μία συνηθισμένη χρονιά και το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι. Στην περιοχή, ευδοκιμεί η ποικιλία Κλωνάρα, που μοιάζει πολύ με τη Μεγαρίτικη και δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα και μία ξεχωριστή γεύση, αναμειγνύοντάς τη με λάδι από Κορωνέικη, η οποία προέρχεται από περιοχές εκτός Αττικής. Έτσι, προκύπτει ένα blend ελαιολάδου, που διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα προϊόντα στην αγορά και ενσωματώνει τα τοπικά χαρακτηριστικά της Αττικής».

Η παραγωγή και η ποιότητα στη Βοιωτία είναι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι, γιατί δεν υπάρχει το γλοιοσπόριο. «Πέρυσι είχαμε πολύ έντονες προσβολές από ασθένειες που είχαν ως αποτέλεσμα να έχουμε οξύτητα από 0,5 και πάνω. Φέτος, δεν είχαμε καθόλου ασθένειες κι έτσι έχουν πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά στο τελικό προϊόν», λέει η κα Λυμπέρη. Οι αποδόσεις στην περιοχή αυξήθηκαν κατά 10% – 15% σε σχέση με πέρυσι.

Το Κτήμα Λυμπέρη δεν εφησυχάζει και σχεδιάζει νέα προϊόντα, για να τα προωθήσει μέσα στο 2025, τόσο μέσα από το διαδίκτυο όσο και με τη συμμετοχή του σε διεθνείς εκθέσεις.

Πηγή – ypaithros.gr

Ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις στις τιμές και την αγορά σιτηρών στο e-Agrotis.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλή άρθρα

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ