ΑρχικήΔενδροκαλλιεργειαΧαλκούχα κατά της κορυφοξήρας μετά από χαλάζι, παγετό στα εσπεριδοειδή 

Χαλκούχα κατά της κορυφοξήρας μετά από χαλάζι, παγετό στα εσπεριδοειδή 

Ευάλωτα είναι τα εσπεριδοειδή σε κορυφοξήρα και ανθράκωση μέσα στο χειμώνα. Απαραίτητη είναι η αποφυγή κλαδεµάτων και κατεργασιών εδάφους κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου, ενώ συστήνονται προστατευτικοί ψεκασµοί µε χαλκούχα σκευάσµατα, αµέσως µετά από χαλάζι, παγετό ή ισχυρούς ανέµους.

Ευαίσθητα στη µυκητολογική ασθένεια της κορυφοξήρας είναι τα εσπεριδοειδή, λεµονιά, κιτριά και νεραντζιά. Η µόλυνση εκδηλώνεται αρχικά σε νεαρά κλαδιά µε απότοµο κιτρίνισµα των νευρώσεων των φύλλων, ξήρανση και πτώση αφήνοντας χαρακτηριστικά τους µίσχους πάνω στα κλαδιά. Σηµεία εισόδου του παθογόνου µύκητα είναι οι πληγές που δηµιουργούνται από αντίξοα καιρικά φαινόµενα στο διάστηµα Οκτωβρίου – Απριλίου ή από καλλιεργητικά εργαλεία. Η ασθένεια µεταφέρεται κυρίως µέσω του αέρα, του πολλαπλασιαστικού υλικού και των εργαλείων κλαδέµατος και ευνοείται σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας και µέτριας θερµοκρασίας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του χειµώνα.

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου καλούν τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε 2-3 προληπτικούς ψεκασµούς µε χαλκούχα κατά τη διάρκεια µιας βροχερής περιόδου, ενώ έκτακτοι ψεκασµοί συστήνονται επίσης, αµέσως µετά από χαλαζόπτωση ή παγετό. Παράλληλα, πρέπει να αποφεύγονται οι τραυµατισµοί των ριζών, του κορµού και των κλάδων µε τις καλλιεργητικές εργασίες.

Σε απεριποίητα δέντρα η ανθράκωση

Η ασθένεια της ανθράκωσης, γνωστή στους καλλιεργητές µε το όνοµα πικρή σήψη, προκαλείται από την παθογόνο δράση του αδηλοµύκητα, Glomerella cingulata. Πρόκειται για παθογόνο που προσβάλλει τα απεριποίητα και εξασθενηµένα δέντρα από δυσµενείς εδαφοκλιµατικές συνθήκες ή δευτερογενώς δέντρα προσβεβληµένα από κορυφοξήρα. Η ανθράκωση προκαλεί ξήρανση των βλαστών της κορυφής, ενώ παράλληλα δηµιουργεί καστανές κηλίδες στα φύλλα και µικρά καστανά στίγµατα στους καρπούς. Ο µύκητας εισέρχεται στους ιστούς συνήθως από τα φυσικά ανοίγµατα και τις πληγές, ενώ οι καρποί µπορούν να προσβληθούν και µετά τη συγκοµιδή τους. Η τοπική εξάπλωσή της ευνοείται µε υγρό και βροχερό καιρό.

Οι γεωπόνοι συνιστούν να αφαιρούνται και να καίγονται ξερά κλαδιά, να αποφεύγεται η δηµιουργία πληγών και οι καρποί να συλλέγονται προσεκτικά ώστε να αποφευχθούν οι τραυµατισµοί και να µη µένουν αποθηκευµένοι για µεγάλο διάστηµα. Τέλος, είναι απαραίτητο να εκτελούνται προστατευτικοί προληπτικοί ψεκασµοί µε χαλκούχα ή βιολογικά σκευάσµατα.

Πηγή Fresher.gr

Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλή άρθρα

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ