ΑρχικήΕλαιοκομίαΕλαιοκαλλιέργειαΑνεμοθύελλα στη Λοκρίδα: Προκλήθηκαν Ζημιές πριν την Ελαιοσυγκομιδή

Ανεμοθύελλα στη Λοκρίδα: Προκλήθηκαν Ζημιές πριν την Ελαιοσυγκομιδή

Η επέλαση ισχυρής ανεμοθύελλας την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή της Λοκρίδας στον Νομό Φθιώτιδας δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην καλλιέργεια της ελιάς. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δέντρων βρίσκεται στο στάδιο της συγκομιδής και το πλήγμα που δέχτηκαν ήταν ισχυρό, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες καρπών να βρεθούν στο έδαφος και να μην μπορούν να συλλεχθούν από τους παραγωγούς.

Όπως έγινε γνωστό, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρέθηκε στην επαρχία της Φθιώτιδας για να καταγράψει το γεγονός και τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους. Από τη μεριά τους, οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής κάνουν λόγο για τρίτη συνεχή χρονιά απωλειών από καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον, καταγγέλλουν την αύξηση των ασφαλίστρων προς τον ΕΛΓΑ, αλλά χωρίς καμία ανταπόκριση από τον Οργανισμό για τις καταστροφές που υπέστησαν όλα αυτά τα χρόνια.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Λοκρών γνωστοποιεί στους ελαιοπαραγωγούς ότι θα κάνει δεκτές τις αιτήσεις τους μέχρι τις 9/12/2024.

Σε αδιέξοδο

Για απώλειες που ξεπερνούν το 70% της παραγωγής που βρισκόταν στα δέντρα κάνει λόγο ο Παρασκευάς Μπακάρας, ελαιοπαραγωγός από τις Λιβανάτες. «Δεχθήκαμε ανεμοθύελλες άνευ προηγουμένου από δύο κατευθύνσεις σε διαδοχικούς χρόνους, με αποτέλεσμα οι καρποί ελιάς που βρίσκονταν στο στάδιο της ωρίμανσης να βρεθούν στο έδαφος.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας, διότι η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί τη μοναδική απασχόληση για πολλές οικογένειες», σημειώνει. Υποστηρίζει, επιπλέον, ότι οι καρποί που βρίσκονται στο έδαφος δεν συμφέρει να συλλεχθούν, καθώς θα είναι υποβαθμισμένοι ποιοτικά. Πέραν αυτού, τα εργατικά χέρια είναι δυσεύρετα, γι’ αυτό και δεν ωφελεί σε καμία περίπτωση τους παραγωγούς να συλλέξουν τις ελιές από το έδαφος. Με την τιμή για την ποικιλία Καλαμών το τελευταίο διάστημα να παρουσιάζει άνοδο, οι παραγωγοί προσπαθούν να περισώσουν ό,τι έχει μείνει από καρπούς στα δέντρα.

Την ίδια εικόνα με αυτή των Λιβανατών μεταφέρει και ο ελαιοπαραγωγός Σεραφείμ Τραμπαδούρος από τον Μεγαπλάτανο, ο οποίος δηλώνει ότι οι απώλειες είναι σημαντικές και θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το εισόδημα των παραγωγών της περιοχής. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των δέντρων που καλλιεργούμε εδώ αφορά την ποικιλία Καλαμών και σε μικρότερο βαθμό την Άμφισσα. Το τελευταίο διάστημα, η τιμή για την ποικιλία Καλαμών παρουσίασε άνοδο, όμως οι απώλειες από την ανεμοθύελλα προβληματίζουν έντονα τους παραγωγούς. Το κόστος παραγωγής έχει ανέβει και ήδη βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της καλλιέργειας, χωρίς να έχουμε πάρει την παραγωγή, διότι μας την πρόλαβε η ανεμοθύελλα», περιγράφει.

Πηγή Ypaithros.gr

Μείνετε ενημερωμένοι για όλες τις εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή και τις καιρικές προκλήσεις που επηρεάζουν τους καλλιεργητές στο e-Agrotis.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλή άρθρα

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ