Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η πληρωμή αποζημιώσεων για τους πληγέντες κτηνοτρόφους από την πανώλη των ζώων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.
Στο νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει η ρύθμιση για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια, ανακοίνωσε ο Κώστας Τσιάρας στη σύσκεψη με την ΕΘΕΑΣ
Στο ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, θα περιλαμβάνεται η διάταξη για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια, ανακοίνωσε ο υπουργός Κώστας Τσιάρας, στη σύσκεψη που είχε σήμερα με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).
Ειδικότερα, ο υπουργός στη σύσκεψη που είχε με τον πρόεδρο Παύλο Σατολιά, ο οποίος έθεσε το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και τα μέλη της διοίκησης της ΕΘΕΑΣ, ανακοίνωσε επίσης ότι οι καταστάσεις για την πληρωμή της εξόφλησης για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο έχουν ήδη σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών.
Ζητήθηκε επίσης ενημέρωση για το πρόγραμμα που αφορά στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, το οποίο θα λειτουργήσει με τη λογική των Σχεδίων Βελτίωσης, έχοντας ως στόχο την υπερδέσμευση, ακόμα και στο διπλάσιο, του ποσού που προβλέπεται ως Δημόσια Δαπάνη στην προδημοσίευση της προκήρυξης.
Συζητήθηκε, επίσης, το μείζον πρόβλημα της ευλογιάς στα πρόβατα, όπου ήταν κοινή η επισήμανση ότι για τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκομένων- όπως έγινε με την περίπτωση της πανώλης – και πιστή τήρηση των προβλεπομένων κανόνων ιδιαίτερα από τους κτηνοτρόφους.
Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις για την πανώλη, ο κ. Τσιάρας ενημέρωσε την ΕΘΕΑΣ ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των διοικητικών αποφάσεων από το ΥπΑΑΤ κι εντός των επομένων ημερών θα μεταφερθούν τα προβλεπόμενα ποσά των αποζημιώσεων προς τις Περιφέρειες για να γίνουν, εντός του Δεκεμβρίου οι πληρωμές, με βάση τις καταστάσεις που έχουν καταρτίσει οι ίδιες οι Περιφερειακές Διοικήσεις.
Κώστας Τσιάρας: Ευρωπαϊκή η λύση για ακαρπία στην παραγωγή
Για το ζήτημα της ακαρπίας στην παραγωγή που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, ο υπουργός επισήμανε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί σε επίπεδο ΕΕ, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις του προβλήματος δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν μεμονωμένα από καμία χώρα.
Μάλιστα έχει προτείνει στον νέο Επίτροπο κ. Κριστόφ Χάνσεν, αλλά και στις χώρες μέλη της MED9, τη σύσταση ειδικού Ταμείου Αλληλοβοηθείας σε επίπεδο ΕΕ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα.
Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την ταχύτερη εφαρμογή των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, και τρόποι για την ανανέωση του δυναμικού του πρωτογενούς τομέα, μέσα και από τα προγράμματα Νέων Αγροτών.
Ο υπουργός και η διοίκηση της ΕΘΕΑΣ συμφώνησαν σε τακτικές ανά μήνα επαφές, ώστε να επιλύονται και δευτερεύοντα προβλήματα που ανακύπτουν.
Στη συνάντηση που έγινε μέσα σε κλίμα ειλικρινούς συνεργασίας και κοινής αντίληψης για τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών, συμμετείχαν οι ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, κ.κ. Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης.
ΟΠΕΚΕΠΕ και ΟΣΔΕ
Επί των ζητημάτων που περιστρέφονται γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίστηκε από την ΕΘΕΑΣ πως «όλο και λιγότερα χρήματα φτάνουν στους παραγωγικούς αγρότες και στην παραγωγή» και προέχει το ΟΣΔΕ να γίνει πιο προσβάσιμο και να «τρέχει» από το 2025 σταθερά και συγκείμενα την ίδια χρονική περίοδο με τις φορολογικές δηλώσεις (15 Μαρτίου-15 Ιουλίου).
Έτσι, ούσα σταθερή η λειτουργία του, μετέπειτα θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και ο συντονισμός για τυχόν διορθώσεις και έτσι αντίστοιχα δεν θα καθυστερούν άλλα προγράμματα.
Επίσης, όπως η ΕΘΕΑΣ έχει προτείνει σε περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις, η αίτηση θα πρέπει να είναι προσυμπληρωμένη, ώστε να αποφεύγονται περαιτέρω καθυστερήσεις.
Ζητήθηκε, μάλιστα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθώσεις πριν την πληρωμή της εξόφλησης π.χ. monitoring, οικολογικά σχήματα κλπ.
Πηγή ot.gr
Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα αγροτικά νέα στο e-Agrotis.gr.