Στα μόλις 5 ευρώ το κιλό βρίσκεται η τιμή του ελαιόλαδου για τον παραγωγό αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο newsit.gr, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, Χαρίλαος Βλαζάκης.
Ο κος Χαρίλαος Βλαζάκης από το Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων επισημαίνει πως οι τάσεις δείχνουν πως η τιμή του μπορεί να πέσει ακόμη περισσότερο.
Και αυτό βασικά λόγω της μεγάλης αύξησης παραγωγής στην Ισπανία, αλλά και άλλες μεσογειακές χώρες, με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου η ελαιοπαραγωγή είναι κάτω από τις προσδοκίες των παραγωγών.
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Ποια είναι η τρέχουσα εκτίμηση σας για την παραγωγή και την τιμή του ελαιολάδου φέτος;
Αυτή τη στιγμή, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 3 γραμμών με άριστα όλα τα οργανοληοπτικά του συστάτικά του όπως προβλέπουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στα 5 ευρώ το κιλό, με τις τάσεις της να διαγράφονται ακόμη πιο πτωτικές. Η παραγωγή, δυστυχώς, λόγω ανομβρίας, δεν θα είναι η αναμενόμενη και συγκεκριμένα θα είναι μειωμένη κατά 30% – 40% σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες.
Που οφείλεται η αλλαγή της τιμής του ελαιολάδου φέτος σε σχέση με πέρσι;
Ο πρώτος λόγος για τη μειωμένη τιμή του ελαιολάδου είναι το γεγονός ότι η παραγωγή της Ισπανίας θα υπερβεί τα 1,2 τόνους. Ο δεύτερος λόγος είναι η παραγωγή σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Τυνησία, το Μαρόκο και η Τουρκία, θα είναι αυξημένη. Ο τρίτος λόγος είναι πως -εξαιτίας της περσινής ραγδαίας αύξησης της τιμής του ελαιολάδου – η κατανάλωσή του μειώθηκε έως και 35%, καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν προς τα σπορέλαια, τα οποία είχαν χαμηλότερες τιμές.
Πως θα επηρεαστεί ο συνδυασμός της φετινής παραγωγής και της φετινής τιμής τα έσοδα των ελαιοπαραγωγών;
Οι παραγωγοί θα έχουν πολύ μειωμένα έσοδα γιατί το κόστος παραγωγής και συγκομιδής είναι αυξημένο. Για παράδειγμα, στα Χανιά, πληρώναμε πέρσι για νερό άδρευσης 17 λεπτά ανά κυβικό, ενώ φέτος έχει ανέβει στα 27 λεπτά ανά κυβικό. Επίσης τα ημερομίσθια είναι στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στα 60 – 70 ευρώ συν το 10% του εργοσήμου.
Τι προβλέπεται για την παραγωγή του 2025 με δεδομένη την φετινή κατάσταση;
Οι ζημιές που έχουν υποστεί τα ελαιόδενδρα λόγω της ανομβρίας είναι δύσκολα αναστρέψιμες, με αποτέλεσμα να μην έχουν το χρονικό περιθώριο, έστω και μετά τις βροχές που ελπίζουμε να έχουμε, να ανακάμψουν, έτσι ώστε να έχουμε καλή παραγωγή του χρόνου.
Τι πρέπει να κάνει το κράτος για τη στήριξη της παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα;
Το να μιλάμε για επιδοτήσεις είναι κάτι εφήμερο ως μέτρο. Το καλύτερο είναι να έχουμε έργα υποδομής, έτσι ώστε να μη διατρέχουμε τον κίνδυνο της ανομβρίας. Χρειάζεται η δημιουργία νέων φραγμάτων σε χρόνο σύντομο, ώστε η παραγωγή να μην εξαρτάται η παραγωγή ελαιολάδου από την βροχή. Έτσι θα μπορούσαμε να είχαμε περισσότερες καλλιέργειες αδρεύσιμες.
Πηγή: newsit.gr
Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr