Αρχικήειδήσεις72 ευρώ/λίτρο για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε δημοπρασία στην Ιταλία

72 ευρώ/λίτρο για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε δημοπρασία στην Ιταλία

Η πιο πολύτιμη παρτίδα έξτρα παρθένου ελαιολάδου που πωλήθηκε στη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στο San Severino Marche το βράδυ του Σαββάτου ξεπέρασε τα 70 ευρώ ανά λίτρο . Μια εκδήλωση που ανανεώθηκε εδώ και τρία χρόνια, μοναδική στην Ιταλία , και στην οποία συμμετείχε εκλεκτό κοινό από διάφορα μέρη της χερσονήσου, εμπλουτισμένο και από διαδικτυακές παρουσίες.

Στη δημοπρασία έγιναν δεκτές είκοσι παρτίδες ελαιολάδου των 5 λίτρων η καθεμία , που διανεμήθηκαν σε φιάλες των 20 τετάρτων λίτρων. Αυτά ήταν τα δείγματα που κρίθηκαν ως τα καλύτερα μεταξύ των 112 που επιλέχθηκαν από μια επίσημη επιτροπή με επικεφαλής τον Giulio Scatolini  που επέτρεψε στους συμμετέχοντες στη δημοπρασία να μάθουν λεπτομερώς για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και τα αισθητηριακά προφίλ.

Στην ετικέτα κάθε συσκευασίας υπήρχαν όλα τα στοιχεία για πλήρη ιχνηλασιμότητα: η ποικιλία του ελαιώνα, ο τόπος που βρίσκεται, η ημέρα της συγκομιδής, ο ιδιοκτήτης του ελαιώνα, το ελαιοτριβείο όπου πατήθηκαν οι ελιές και τα αποτελέσματα της δοκιμής πάνελ.

Οι παρτίδες ξεκίνησαν από διαφορετικές τιμές δημοπρασίας – από 120 έως 220 ευρώ – ανάλογα με την ψήφο που εξέφρασαν οι δοκιμαστές του πάνελ.

Αυτό που τελικά πουλήθηκε με την υψηλότερη τιμή αποδείχθηκε ότι ήταν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της ποικιλίας Orbetana, που προήλθε από έναν ελαιώνα με αιωνόβια δέντρα και με ελιές πατημένες στο ελαιουργείο Polverigiani στην Montefano (MC) εξοπλισμένο με την καλύτερη τεχνολογία Pieralisi.

Το χαρακτηριστικό του ελαιώνα, με τις ρίζες που βυθίζονται για πολλά μέτρα φτάνοντας σε ένα βαθύ στρώμα άμμου, κέντρισε την περιέργεια των παρευρισκομένων που, αυξάνοντας τις τιμές. Έφτασαν να ορίσουν την τελική τιμή των 360 ευρώ , δηλαδή ακριβώς 72 ευρώ το λίτρο . Ωστόσο , και οι άλλες παρτίδες κυμαίνονται μεταξύ 280 και 300 ευρώ, όλα με εξαιρετικές απόψεις.

Η πρωτοβουλία, που σχεδιάστηκε και επιμελήθηκε ο Luigi Zura-Puntaroni, δανειζόμενη από μια παρόμοια πρωτοβουλία που συνδέεται με το κρασί Barolo στο Πιεμόντε, πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο 2 Torri στην πόλη στην ενδοχώρα του Marche.

OlivoNews, GIORNALE DI OLIVICOLTURA E PENSIERO CIRCOLARE

Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλή άρθρα

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ