Wednesday, October 16, 2024
HomeκτηνοτροφίαΚαταβολή αποζημιώσεων πανώλης: Ενδεχομένως τον Νοέμβριο, αυξήσεις σε κάθε κατηγορία

Καταβολή αποζημιώσεων πανώλης: Ενδεχομένως τον Νοέμβριο, αυξήσεις σε κάθε κατηγορία

Εβδομάδα μερικών διευκρινήσεων η τρέχουσα αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο ζήτημα των αποζημιώσεων κτηνοτρόφων για τα δεκάδες χιλιάδες θανατωμένα ζώα λόγω επέλασης της πανώλης.

Αρχικά, να σημειωθεί πως η ΚΥΑ έχει ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Κώστα Τσιάρα και έχει πάει προς υπογραφή και από το υπουργείο Οικονομικών. Τα παραπάνω εξήγησε στις 15 Οκτωβρίου ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος στο πλαίσιο συνέντευξης με την Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου της ΕΘΕΑΣ, Κατερίνα Θανάση.

Η αποζημίωση των κτηνοτρόφων αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα, άλλωστε οι κτηνιατρικές υπηρεσίες φαίνεται να έχουν πλήρη και διασταυρωμένη εικόνα για τον αριθμό των θανατωμένων ζώων και τους ΑΦΜ που έχουν ζημιωθεί. Ο Γενικός Γραμματέας διευκρίνισε πως «εντός του 2024, αναμένεται να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι και ελπίζω να γίνει πριν τον Δεκέμβριο».

Από την άλλη, ο αρμόδιος σε θέματα κτηνοτροφίας υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, προανήγγειλε αυξήσεις σε αποζημιώσεις πανώλης για κάθε κλάση ζώων απαντώντας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός τόνισε ότι, σύμφωνα με οδηγίες του Πρωθυπουργού, «σύντομα θα εκδοθεί νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία θα αναθεωρεί το ποσό αποζημίωσης ανά ζώο, που θανατώθηκε λόγω της πανώλης και της ευλογιάς». Οι αποζημιώσεις για τα καθαρόαιμα ζώα θα αυξηθούν ενδεικτικά από 150 ευρώ σε 250 ευρώ ανά θηλυκό ζώο, και από 250 σε 500 ευρώ για τα αρσενικά. Παράλληλα, «θα υπάρξουν αντίστοιχες αυξήσεις για όλες τις κατηγορίες ζώων», με στόχο τη δίκαιη στήριξη των κτηνοτρόφων.

Εδώ θα πρέπει να σηµειωθεί ότι η απόφαση για αύξηση της κατά κεφαλής αποζηµίωσης για την θανάτωση των ζώων από ζωονόσους, από 150 ευρώ σε 250 ευρώ, είναι η ανώτερη τιµή αποζηµίωσης που αφορά θηλυκά ζώα µε επίσηµα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιµίας, ηλικίας από 6 µηνών και 1 ηµέρα έως 3 ετών. Σε περίπτωση που τελικά ισχύσει η αύξηση, αυτή θα πατήσει πάνω στο ΦΕΚ 6446/Β/10-11-2023).

Πηγή Agronews.gr

Για περισσότερες αγροτικές ειδήσεις, επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,321FansLike
1,331FollowersFollow

Recent Comments