Monday, October 14, 2024
Homeεναλλακτικές καλλιέργειεςH καλλιέργεια της μαύρης φακής Beluga στα Γρεβενά

H καλλιέργεια της μαύρης φακής Beluga στα Γρεβενά

Μια λέξη που παραπέμπει στο γνωστό ψάρι του οξύρρυγχου Beluga, από το οποίο εξάγεται το γνωστό αυγοτάραχο, προσδίδει προστιθέμενη αξία σε ένα κοινό όσπριο την φακή. Όχι όποια κι όποια. Την μαύρη φακή.   

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάκης Νασιάδης από ένα εργαστήριο τυποποιήσεις στα Γρεβενά παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα ενός πιάτου με παράδοση.

Ο Κώστας Παπαδόπουλος, μέλος ομάδας καλλιεργητών  Καρπερού Δήμητρας, εξηγεί ότι πριν από κάποια χρόνια δοκίμασαν εάν ευδοκιμεί στα χωράφια τους, έκαναν πολύ δειλά τα πρώτα βήματα και τώρα καλλιεργούν πάνω από 500 στρέμματα. Ο σπόρος φαίνεται πως ήρθε στην Ελλάδα από τον Καναδά που φημίζεται για αυτό το προϊόν.

Μια ομάδα επτά ατόμων ξεκίνησαν επίσης την παραγωγή της κόκκινης φακής και του μαύρου ρεβιθιού, το οποίο σύντομα θα διατίθεται από μικρά σούπερ-μάρκετ. 

Εκτός από σούπα η μαύρη φακή γίνεται σαλάτα με ποικιλία λαχανικών. Οι μαύρες φακές και τα μαύρα ρεβίθια είναι πλούσια σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ και μέταλλα, καθώς και σε αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες, που βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

Η καλλιέργεια της εν λόγω φακής έχει μέλλον στην Ελλάδα. Η τιμή της είναι ελάχιστα ακριβότερη από την κοινή φακή γύρω στο 20%. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει τις εξαγωγές που αυξάνονται προς Βέλγιο, Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία κ.ά., ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το προϊόν έδειξαν από το Εδιμβούργο της Σκωτίας.

Οι φακές black Beluga πήραν το όνομα τους από το γεγονός ότι μοιάζουν ως προς το σχήμα χάντρας και το χρώμα με το χαβιάρι. Όσον αφορά το μαγείρεμα, διατηρούν το σχήμα και την υφή τους al dente. Έχουν μια λεπτή γεύση και είναι ιδανικές στο να απορροφούν άλλες γεύσεις. Ένα πιάτο χορταστικό και πιστοποιημένα βιολογικό.

Πηγή – ertnews.gr

Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα Επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,295FansLike
1,334FollowersFollow

Recent Comments