Σε Ηλεία και Αχαΐα το 68% του μεριδίου της εθνικής παραγωγής
Εδαφος κερδίζει συνεχώς τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας σε περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας, λόγω της σταδιακά αυξανόμενης ζήτησης, τόσο στην εγχώρια, όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό προϊόν, υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, κάτι που το καθιστά ελκυστικό για όσους ακολουθούν υγιεινές επιλογές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η καλλιέργεια γλυκοπατάτας στους δύο αυτούς νομούς αντιπροσωπεύει σήμερα το 68% του μεριδίου εθνικής παραγωγής, γεγονός που δείχνει τη δυναμική που έχει το συγκεκριμένο προϊόν.
Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο παραγωγός γλυκοπατάτας από το Λεβεντοχώρι Ηλείας, Βασίλης Τόγιας, πριν από 30 χρόνια το προϊόν αποτελούσε μεγάλης κλίμακας καλλιέργεια στην περιοχή, ωστόσο, με τον καιρό, κατέγραψε καθοδική πορεία. «Είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, το οποίο όμως δεν έχει μαζική κατανάλωση, όπως συμβαίνει με την πατάτα και για τον λόγο αυτόν δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή για πολλούς αγρότες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η καλλιέργεια γλυκοπατάτας επιστρέφει δυναμικά, καθώς έχει αυξηθεί η ζήτησή της, τόσο εντός Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό», υπογραμμίζει.
Η επιχείρηση του κ. Τόγια, όπως και άλλες που ασχολούνται με την καλλιέργεια γλυκοπατάτας στην περιοχή, εξάγει σε χώρες της Ευρώπης, όπως είναι η Γερμανία, η Ισπανία και η Κύπρος, κερδίζοντας δειλά-δειλά ολοένα και περισσότερο μερίδιο στην αγορά.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η τιμή της γλυκοπατάτας αναμένεται να κυμανθεί από 0,50 έως 0,60 ευρώ το κιλό
Πέραν των θετικών που προαναφέρθηκαν, ο κ. Τόγιας, ο οποίος τα τελευταία δέκα χρόνια καλλιεργεί 1.000 στρέμματα γλυκοπατάτας, δεν παραλείπει να αναφερθεί στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, καθώς τα έξοδα, όπως σημειώνει, κυμαίνονται από 700 έως 1.000 ευρώ το στρέμμα. Οι αποδόσεις ανά στρέμμα κυμαίνονται από 3 έως 6 τόνους, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές πρακτικές.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η τιμή της γλυκοπατάτας αναμένεται να κυμανθεί από 0,50 έως 0,60 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, ένας παράγοντας που επιβαρύνει τους παραγωγούς είναι οι εισαγωγές γλυκοπατάτας από την Αίγυπτο, οι οποίες προσφέρονται σε χαμηλότερες τιμές, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.
Καθετοποιημένη παραγωγή
Παρά τις προκλήσεις, η οικογενειακή επιχείρηση Togias Family Farm συνεχίζει να επενδύει στον εκσυγχρονισμό της. Όπως μας εξηγεί ο κ. Τόγιας, πέρα από την καθετοποιημένη παραγωγή γλυκοπατάτας, καθώς η επιχείρηση διαθέτει δικό της συσκευαστήριο, προσανατολίζεται και στη βιολογική καλλιέργεια, προκειμένου να κάνει πιο ανταγωνιστικό το προϊόν στην αγορά.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι αρκετοί αγρότες στην περιοχή έχουν αρχίσει να επενδύουν σε τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας για να μεγιστοποιήσουν και να βελτιστοποιήσουν την παραγωγή τους και να μειώσουν το κόστος.
Πηγή ypaithros.gr Τζώρτζη Νικολέτα
Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr