Monday, October 14, 2024
HomeαγρότεςΕλλάδα, Ιταλία και Ολλανδία οι κύριοι αγοραστές ουκρανικού καλαμποκιού τον Σεπτέμβριο

Ελλάδα, Ιταλία και Ολλανδία οι κύριοι αγοραστές ουκρανικού καλαμποκιού τον Σεπτέμβριο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή του καλαμποκιού στην Ουκρανία. Μέχρι τις 3 Οκτωβρίου είχε συγκομιστεί το 37% των εκτάσεων καλαμποκιού της χώρας, με τις μέσες αποδόσεις φέτος να είναι μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2023.

Αυτό οφείλεται στην ξηρασία που έπληξε την χώρα αλλά και στην μεταφορά της καλλιέργειας σε πιο βόρειες περιοχές λόγω της πολεμικής σύγκρουσης.

Το USDA προβλέπει ότι η παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία, την φετινή περίοδο (2024/2025), αναμένεται να ανέλθει στους 27,2 εκατομμύρια τόνους, εμφανίζοντας μια μείωση, κατά -16%, σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά τις εξαγωγές καλαμποκιού, τον μήνα Σεπτέμβριο του 2024, ανήλθαν στους 428.000 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ουκρανική Ένωση Αγροτικών Επιχειρήσεων (UCAB).

Οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί του ουκρανικού καλαμποκιού για τον μήνα Σεπτέμβριο ήταν η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ελλάδα.

Οι χώρες της ΕΕ είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ουκρανικού καλαμποκιού, σύμφωνα τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2024, η ΕΕ εισήγαγε συνολικά 5,2 εκατ. τόνους καλαμποκιού από τις συγκομιδές του 2023 και του 2024, ενώ το 50% αυτής της ποσότητας ήταν ουκρανικής προέλευσης (2,6 εκατ. τόνους).

Πάντως οι διεθνείς χρηματιστηριακές τιμές καλαμποκιού στις ΗΠΑ, τις τελευταίες έξι εβδομάδες, για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου, παρουσίασαν μια άνοδο, κατά 12%, φτάνοντας στα 4,25 δολάρια ανά μπούσελ.

Η συνολικά μειωμένη προσφορά (παραγωγή και αποθέματα), όπως καταγράφεται από το USDA, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην τιμή του σε σχέση με τη ζήτηση.

Πηγή giorgoskatsadonis.blogspot.com

Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα Επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,295FansLike
1,334FollowersFollow

Recent Comments