Thursday, September 19, 2024
HomeμελισσοκομίαΟ Γιατρός που Άφησε την Ιατρική για να Γίνει Μελισσοκόμος: Μια Ιστορία...

Ο Γιατρός που Άφησε την Ιατρική για να Γίνει Μελισσοκόμος: Μια Ιστορία Μετάβασης και Πάθους

Η τέχνη της μελισσοκομίας από τον Μιχάλη Πλάτση

Το πρωινό ξημέρωσε με μια μαγευτική θέα στην παραλία και τον οικισμό του Αργινώντα. Σε αυτό το ειδυλλιακό σκηνικό, συναντήσαμε τον Μιχάλη Πλάτση, έναν άνθρωπο που άλλαξε την πορεία της ζωής του για να ακολουθήσει το πάθος του. Σε έναν προσεγμένο χώρο, ανάμεσα σε βάζα με ποιοτικά μέλια δικής του παραγωγής, ο Μιχάλης μας υποδέχτηκε με ένα ζεστό χαμόγελο.

Από την ιατρική στη μελισσοκομία: Η ιστορία του Μιχάλη

«Σπούδασα ιατρική,» μας εξομολογήθηκε ο Μιχάλης, «αλλά η καρδιά μου ήταν πάντα εδώ, στην Κάλυμνο». Η απόφασή του να επιστρέψει στο νησί του δεν ήταν εύκολη, αλλά ήταν αναπόφευκτη. Αρχικά, δοκίμασε διάφορες δουλειές -στον ξενοδοχειακό τομέα, στο επαρχείο. Όμως, η παιδική του αγάπη για τις μέλισσες δεν τον είχε εγκαταλείψει ποτέ.

«Από μικρός με γοήτευε η δομή της κοινωνίας των μελισσών, το πόσο οργανωμένες είναι» μας είπε, με λάμψη στα μάτια. Αυτή η έφεση τον οδήγησε στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε σεμινάρια μελισσοκομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, εξοπλίζοντας τον εαυτό του με τις απαραίτητες γνώσεις για το νέο του επάγγελμα.

Η τέχνη της μελισσοκομίας

Καθώς μιλούσαμε, ο Μιχάλης μας εξήγησε με πάθος τη διαδικασία παραγωγής του μελιού. «Χρειάζεται χρόνος και αφοσίωση για να βγει ένα ποιοτικό μέλι» τόνισε. Με περηφάνια μας ανέφερε ότι το μέλι που παράγει είναι κατά 94% θυμαρίσιο, ένα χαρακτηριστικό που του προσδίδει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.

Η μοναδική εμπειρία στις κυψέλες

Η πρόσκληση του Μιχάλη, να επισκεφθούμε τις κυψέλες του την επόμενη μέρα, ήταν αδύνατον να την αρνηθούμε. Έτσι, το επόμενο μεσημέρι, μαζί με τον Κωστή, τον φωτογράφο μας, βρεθήκαμε ξανά στον Αργινώντα. Ανεβήκαμε στο φορτηγάκι του Μιχάλη και ξεκινήσαμε την ανάβασή μας προς τις κυψέλες. Φτάνοντας κοντά στον προορισμό μας, η ατμόσφαιρα άλλαξε.

Ο αέρας γέμισε με το άρωμα του θυμαριού, ενώ ο ήχος από το βουητό των μελισσών γινόταν όλο και πιο έντονος. Φορέσαμε τις ειδικές στολές που μας προστάτευαν και πλησιάσαμε τις κυψέλες με δέος και ενθουσιασμό. Ο Μιχάλης, με σταθερές κινήσεις, άνοιξε μια κυψέλη. «Να, εδώ είναι το συγκεντρωμένο μέλι» μας έδειξε. Τα μάτια μας γέμισαν με εικόνες από τη ζωή των μελισσών. Ξεχωρίσαμε τη βασίλισσα, παρατηρήσαμε τις εργάτριες σε δράση, μάθαμε για τους ρόλους και τη δομή της κοινωνίας τους.

Επιστροφή με γεμάτες αισθήσεις

Καθώς η επίσκεψή μας έφτανε στο τέλος της, στεκόμασταν για λίγο ακόμα, απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα προς τον κόλπο του Αργινώντα. Το άρωμα του θυμαριού, ο ήχος των μελισσών, η γλυκιά γεύση του φρέσκου μελιού στα χείλη μας – όλα αυτά συνέθεταν μια εμπειρία που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας.

Φύγαμε από τον Αργινώντα γεμάτοι με εικόνες, γνώσεις και εμπειρίες. Ο Μιχάλης Πλάτσης, ο γιατρός που έγινε μελισσοκόμος, μας έδειξε πως όταν ακολουθείς το πάθος σου, μπορείς να δημιουργήσεις κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Και το μέλι του; Ένας γλυκός θησαυρός που κρύβει μέσα του όλη την ομορφιά και την αγνότητα της Καλύμνου.

Πηγή Travel.gr

Ακολουθήστε περισσότερες εμπνευσμένες ιστορίες και νέες τάσεις στη μελισσοκομία στο e-agrotis.gr.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments