Sunday, September 29, 2024
HomeαγρότεςΑπόφαση Σταθμός για τα Κόκκινα Δάνεια των Ετεροεπαγγελματιών Αγροτών

Απόφαση Σταθμός για τα Κόκκινα Δάνεια των Ετεροεπαγγελματιών Αγροτών

Μια πρόσφατη απόφαση του εφετείου Αθηνών γίνεται η πρώτη φορά που δικαιώνονται και οι ετεροεπαγγελματίες.

Μια απόφαση που εκδόθηκε προ λίγων ημερών από το Εφετείο Αθηνών κατά της εταιρείας PQH, εκκαθαρίστριας της Αγροτικής Τράπεζας, αποτελεί σταθμό για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών που πρόσφατα βρέθηκαν και πάλι στην επικαιρότητα λόγω των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και της ανακοίνωσης του ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, ότι επίκειται ρύθμιση, ακόμη και προς το τέλος του μήνα.

Τα δάνεια αυτά επιβάρυναν χιλιάδες δανειολήπτες αγρότες με υπερβολικές προσαυξήσεις τόκων και συνεχείς αναπροσαρμογές από τραπεζικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να αναζητήσουν λύση στις δικαστικές αίθουσες και, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, να δικαιωθούν.

Για μια σημαντική απόφαση που στην ουσία δικαιώνει όχι μόνο τους αγρότες, αλλά και τους ετεροεπαγγελματίες αγρότες και ουσιαστικά διορθώνει ένα κακώς κείμενο, κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος ανέδειξε το θέμα και μίλησε αποκλειστικά στο ypaithros.gr.

«Ο νόμος των πανωτοκίων ήταν ένας πολύ ευνοϊκός νόμος. Ο ν. 3259/2004 ήταν ένας πολύ ευνοϊκός νόμος για τους αγρότες, ο οποίος όμως δεν εφαρμόστηκε σωστά ούτε από την Αγροτική Τράπεζα ούτε μετέπειτα από την PQH», εξηγεί, ενώ συμπληρώνει πως «η ιδιαιτερότητα αυτής της απόφασης έγκειται στο ότι εφαρμόζει σωστά τον νόμο των πανωτοκίων, δηλαδή, το γεγονός ότι το συνολικό ύψος της οφειλής δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο -ή για τους αγρότες το διπλάσιο- του κατά περίπτωση ληφθέντος κεφαλαίου».

Ο κ. Κόκκαλης σημειώνει ότι «και βέβαια αυτός ο νόμος ισχύει και ισχύει όχι μόνο για τους επαγγελματίες αγρότες αλλά και για τους ετεροεπαγγελματίες, αλλά και για αυτούς που έκαναν άλλη δουλειά μετά, πολίτες οι οποίοι έχασαν την ιδιότητα του αγρότη».

«Αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η απόφαση του εφετείου τώρα γιατί η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει κάποιες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, στα οποία, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τη διαγραφή τόκων. Όχι. Αυτό που πρέπει να προβλέπουν οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για να μην πηγαίνουν οι αγρότες στα δικαστήρια είναι να εφαρμοστεί ο νόμος των πανωτοκίων», τονίζει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης για να επαναλάβει πως «ο νόμος υπάρχει αλλά δεν εφαρμόζεται». 

Πηγή Ypaithros.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,193FansLike
1,306FollowersFollow

Recent Comments