Thursday, September 19, 2024
HomeμελισσοκομίαΚυψέλες προς Υιοθεσία στην Κοζάνη: Ένα Πράσινο Πρόγραμμα για την Προστασία των...

Κυψέλες προς Υιοθεσία στην Κοζάνη: Ένα Πράσινο Πρόγραμμα για την Προστασία των Μελισσών

Η πρωτοβουλία υιοθεσίας κυψελών στην Κοζάνη έρχεται να υποστηρίξει την προστασία των μελισσών και να ενισχύσει τη βιώσιμη μελισσοκομία στην περιοχή. Μέσα από αυτό το πράσινο πρόγραμμα, δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να υιοθετήσουν κυψέλες, συμβάλλοντας στην προστασία των πολύτιμων αυτών εντόμων που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επικονίαση και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Η μοναδική βιοποικιλότητα των Κομνηνών τα κατατάσσει στην πρώτη θέση για το εξαιρετικό μέλι, που παράγουν και όχι μόνον.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασιλική Μαχαίρα, παρουσιάζει μια πρωτοβουλία των παραγωγών μελιού της περιοχής, προκειμένου φέρουν την φύση πιο κοντά στον άνθρωπο.  

Η Γεύση Τουλουμίδου, ιδιοκτήτρια του πάρκου μελισσοκομικής οικοτεχνίας «Meligeysis»,, μιλά για ένα πρόγραμμα που αναθέτει την φροντίδα ενός μελισσιού σε ένα άτομο ή εταιρεία, για ένα χρόνο.

«Η υιοθεσία κυψέλης μπορεί να μην είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση. Αυτό το πρόγραμμα που εφαρμόζουν οι μελισσοπαραγωγοί της Ξάνθης, απευθύνεται σε όποιον θεωρεί ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι και δική του υπόθεση.

Το κόστος μιας υιοθεσίας κυμαίνεται από 120  έως 250 ευρώ για μια κυψέλη από ιδιώτη ή από εταιρεία αντίστοιχα.

«Εφ’ όσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιον χρειαζόμαστε το όνομα του αναδόχου, ο οποίος θα πάρει ένα πιστοποιητικό με το όνομά του για την συγκεκριμένη κυψέλη και μαζί θα λάβει 4 βάζα των 760 γραμμαρίων από το μέλι της συγκεκριμένης κυψέλης που υιοθέτησε, ενώ ακολουθεί αποστολή άλλων τεσσάρων βάζων με μέλι», εξηγεί η κ. Τουλουμίδου.

Οι ανάδοχοι ενημερώνονται σε τακτά διαστήματα για την κατάσταση του μελισσιού, την τοποθεσία που βρίσκεται και με αυτόν τον τρόπο δένονται με το υιοθετημένο μελίσσι. Σε μια περίοδο κλιματικών αλλαγών οι μέλισσες είναι το πιο ευάλωτο είδος και με τον πληθυσμό τους να μειώνεται δραματικά, η ευθύνη της διασώσεως τους γίνεται άμεση και προσωπική.

15 ιδιώτες και μια επιχείρηση καλλυντικών έχουν ήδη αναλάβει την υιοθεσία αντίστοιχου αριθμού μελισσιών και σύμφωνα με τα μηνύματα υπάρχει αισιοδοξία ότι οι ανάδοχοι θα πολλαπλασιαστούν στο μέλλον.

Ενδεικτικά αναφέρεται ο Ντούτσουλης Γιώργος διευθυντής του Α΄ δημοτικού σχολείου της Βούλας, ο οποίος υιοθέτησε μια κυψέλη και ανέλαβε να μεταδώσει το μήνυμα, καθώς και να οργανώσει μια επίσκεψη μαθητών στο πάρκο.

Το τέλειο έντομο, σε έναν ατελή κόσμο, ο οποίος έχει μικρή αντίληψη της σπουδαιότητας αυτής της δομημένης κοινωνίας των μελισσών, στην οποία οφείλουν όλοι την ύπαρξη τους. Επιφορτισμένη με την διατήρηση και την συνέχιση της ζωής στον πλανήτη, η μέλισσα κουβαλά τον κόσμο στα φτερά της.

Πηγή Ertnews.gr

Ανακαλύψτε περισσότερες περιβαλλοντικές δράσεις και συμμετέχετε στην πρωτοβουλία υιοθεσίας κυψελών για να υποστηρίξετε τις μέλισσες και τη βιοποικιλότητα. Για περισσότερα νέα, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr!

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,142FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments