Thursday, September 19, 2024
HomeκαλλιέργειεςΒιομηχανική ντομάτα: Καλές οι στρεμματικές αποδόσεις, αγώνας για καλύτερη ποιότητα

Βιομηχανική ντομάτα: Καλές οι στρεμματικές αποδόσεις, αγώνας για καλύτερη ποιότητα

Προβλήματα μικροκαρπίας σε διάφορες περιοχές εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η συλλογή της βιομηχανικής ντομάτας, στις βασικότερες περιοχές παραγωγής του προϊόντος. Οι αρχικοί φόβοι για προβλήματα στην απορρόφηση, από τη μεταποίηση, λόγω της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, φαίνεται να ξεπερνιούνται σιγά-σιγά.

Ορατό ήταν και το πρόβλημα της λειψυδρίας, όπου σε ορισμένες περιοχές επηρέασε σημαντικά την παραγωγή. Οι καιρικές συνθήκες για τις πρωιμότερες φυτεύσεις ευνόησαν την καλλιέργεια, με τις στρεμματικές αποδόσεις να δείχνουν σημαντικά ανεβασμένες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Προβλήματα μικροκαρπίας φαίνεται να έχουν οι όψιμες φυτεύσεις και ειδικότερα οι καλλιέργειες των οποίων η ανθοφορία συνέπεσε με την περίοδο του καύσωνα.

Η γενικότερη, όμως, εικόνα δείχνει να είναι καλή, γεγονός που θα δώσει το σύνθημα για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων για τη νέα περίοδο. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τις καιρικές συνθήκες και, ειδικότερα, τις τυχόν βροχοπτώσεις μέχρι τη συλλογή. Αν σε αυτό το σενάριο προσμετρηθεί και η υψηλότερη τιμή, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, το αποτέλεσμα θα έχει θετικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Αγγελακόπουλο, παραγωγό από το Ανωχώρι Φαρσάλων, αυτή την περίοδο έχει συλλεχθεί πάνω από το 60% της παραγωγής. Έχοντας την εικόνα της περσινής περιόδου και των καταστροφών από τη θεομηνία Daniel που υπέστη ο ίδιος και πολλοί συνάδελφοί του, φοβάται για απώλειες από τυχόν βροχοπτώσεις στο επόμενο διάστημα της συλλογής.

«Μπορεί οι υψηλές θερμοκρασίες, που επικρατούσαν το προηγούμενο διάστημα, να δημιουργήσαν κάποια προβλήματα στην ντομάτα, όμως οι βροχές των τελευταίων ημερών επηρεάζουν σημαντικά την παραγωγή και πολύ περισσότερο τη συλλογή», ανέφερε ο κ. Αγγελακόπουλος.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι στρεμματικές αποδόσεις έχουν ξεπεράσει τους 10 τόνους και κυμαίνονται σε καλά επίπεδα, «όμως, σε καλά χωράφια και με ορθή διαχείριση οι αποδόσεις ξεπέρασαν και τους 12 τόνους. Η συλλογή θα συνεχιστεί κανονικά το επόμενο διάστημα και μπορεί να ολοκληρωθεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, αν φυσικά το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες».

Μικροκαρπία στις όψιμες φυτεύσεις του Δομοκού

Ακόμη 15 ημέρες συλλογής υπολογίζει ο Αποστόλης Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας Δομοκού, λέγοντας ότι έχει συλλεχθεί πάνω από το 65% της παραγωγής. «Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στο οροπέδιο του Δομοκού ξεπερνούν το 40% για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, σε σύγκριση με την περσινή. Αν και στο σύνολο της ευρύτερης περιοχής έχουμε περισσότερα στρέμματα, δεν παρουσιάστηκαν σημαντικά προβλήματα κατά τη διάθεση της παραγωγής στις βιομηχανίες. Ο μεγαλύτερος συνωστισμός παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων, που οι ίδιοι οι παραγωγοί πιέστηκαν για τη συλλογή από τον φόβο της περσινής θεομηνίας», σημείωσε.

«Μέχρι τώρα, η απορρόφηση της παραγωγής εξελίσσεται ομαλά, εκτός από κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων», δήλωσε ο Κώστας Αλεξίου, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ν. Καρδίτσας «Δήμητρα»


Αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες και στις επιπτώσεις τους στην παραγωγή, υποστήριξε ότι οι όψιμες καλλιέργειες που θα συλλεχθούν το επόμενο διάστημα, «λόγω του καύσωνα πάνω στην ανθοφορία, παρουσιάζουν μικροκαρπία, η οποία θα επηρεάσει και την ποιότητα». Σχετικά με τις στρεμματικές αποδόσεις, υποστήριξε ότι «μεσοσταθμικά κινήθηκαν στους 10 τόνους, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο έφταναν στους 8».

Προβλήματα από τη λειψυδρία στην Καρδίτσα

Στα προβλήματα μικροκαρπίας, που παρουσιάστηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες, αναφέρθηκε και ο Κώστας Αλεξίου, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ν. Καρδίτσας «Δήμητρα». Ο ίδιος δήλωσε ότι η λειψυδρία προκάλεσε σημαντικά προβλήματα σε ένα σεβαστό ποσοστό παραγωγών της περιοχής του.

Υποστήριξε, επίσης, ότι αν και υπήρχαν περισσότερα στρέμματα κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, «μέχρι τώρα, η απορρόφηση της παραγωγής εξελίσσεται ομαλά, εκτός από κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων».

Όψιμη η χρονιά στη Θήβα

Πάνω από το 50% της παραγωγής ντομάτας έχει συλλεχθεί μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σαρακωστιανό, παραγωγό βιομηχανικής ντομάτας από τη Θήβα. Όπως δήλωσε ο ίδιος, η χρονιά είναι καλή σε θέματα αποδόσεων, με μειωμένα όμως brix (περιεκτικότητα σε σάκχαρα) σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Πέρυσι μεσοσταθμικά κινήθηκαν περίπου στα 5 brix, ενώ φέτος στα 4,7-4,8 brix. «Για εμάς αυτή η βαθμολόγηση παίζει σημαντικό ρόλο, διότι από αυτή θα εξαρτηθεί και η τελική τιμή», σημείωσε. Κλείνοντας, αναφέρθηκε ακόμη και στις καθυστερήσεις που υπήρχαν κατά τη διάρκεια της παράδοσης του προϊόντος στα εργοστάσια. Οι αναμονές των φορτηγών έξω από τα εργοστάσια ξεπέρασαν ακόμα και τις 30 ώρες.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι πιέσεις που δέχεται το φορτίο από το βάρος έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος. Η αναμονή των φορτηγών μεταφράζεται και σε κόστος για τον ίδιο τον παραγωγό», κατέληξε εμφανώς προβληματισμένος από αυτή την εξέλιξη.

Πηγή ypaithros.gr

Περισσότερα Νέα και Ειδήσεις στο e-Agrotis.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,142FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments