Monday, September 16, 2024
HomeΕλαιοκομίαΠαρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου: Αναλύοντας τις Τιμές της Αγοράς στις 30/08/2024

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου: Αναλύοντας τις Τιμές της Αγοράς στις 30/08/2024

Η διαμόρφωση των τιμών του ελαιολάδου αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ελληνική γεωργία και οικονομία. Το Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου καταγράφει και αναλύει τις τρέχουσες τιμές, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για παραγωγούς, εμπόρους και καταναλωτές.

Στο άρθρο αυτό, εξετάζουμε τις τάσεις της αγοράς για την περίοδο 30 Αυγούστου 2024, αναλύοντας τους παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές και τις προοπτικές για το επόμενο διάστημα.

Για μία ακόμη εβδομάδα οι αγορές παραμένουν «μισο κλειστές – μισο ανοιχτές»  όπως έχουμε καταγράψει και στα προηγούμενα Παρατηρητήρια. Κάποια τηλέφωνα από πλευράς αγοραστών έχουν χαρακτήρα περισσότερο διερευνητικό και λιγότερο  συγκεκριμένης ζήτησης. Αλλά και όσοι πωλητές διαθέτουν καλές ποιότητες (χημικά, οργανοληπτικά, ελεύθερα υπολειμμάτων) και αυτοί κράτουν στάση αναμονής. Προκύπτει έτσι μια γενική εικόνα ισορροπίας της απραξίας. Αυτοί που είναι σίγουρα σε δύσκολη θέση είναι οι Έλληνες παραγωγοί, όσοι εγκλωβίστηκαν και δεν πούλησαν τους προηγούμενους μήνες των υψηλότερων τιμών

Και τώρα αντιμετωπίζουν όχι μόνο χαμηλότερες τιμές αλλά και έλλειψη ζήτησης, ενώ οι προσωπικές ανάγκες του καθενός τρέχουν [βλ. Αντικοινωνική και επικίνδυνη…ασχολούνται με αλλότρια]. Κι όμως οι αριθμοί λένε πως η Ιταλία έχει έλλειψη, ιδίως σε έξτρα παρθένα. Η Ιταλία ξεμένει από αποθέματα εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου την οποία δεν μπορεί να καλύψει η Ισπανία γιατί και αυτή είναι σε οριακή κατάσταση, από τη άποψη των απουθεμάτων. Άρα, ενώ μπορούμε να ξέρουμε με αρκετή σιγουριά τι θα συμβεί απο τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο και μετά, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις πιθανές εντάσεις της αγοράς για το μεσοδιαστημα των επόμενων εβδομάδων, μέχρι να αρχίσουν τα ελαιοτριβεία να εφοδιάζουν με τα φρέσκα ελαιόλαδα.

Έστω και με τις περιορισμένες αγοροπωλησίες, οι τιμές που καταγράφουν τα κυριότερα εμπορικά κέντρα της Μεσογείου είναι:

Ισπανία

Με λίγες εμπορικές πράξεις, τις δύο τελευταίες εβδομάδες μετά τον δεκαπενταύγουστο υπάρχει μια ανοδική τάση, τα μεν έξτρα από 7,10 προς 7,50€/κιλό, τα παρθένα βρίσκονται στα 6,80 – 6,90€/κιλό ενώ οι βιομηχανικοί άσσοι κινούνται σε μια στενή διακύμανση από τα 6,5 στα 6,60€/κιλό.

Ιταλία

Όπως προαναφέραμε επικρατεί μια περίεργη αγοραστική σιωπή, έλλειψη εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρά τα ανεπαρκή αποθέματα και τις δυσοίωνες προβλέψεις για τη νέα εσοδεία 2024/25. Έτσι, τα μεν σύνηθη έξτρα συνεχίζουν να έχουν χάσει το ψυχολογικό σκαλοπάτι των 9,0€, όπως και τα λαμπάντε το όριο των 5,0€/κιλό. Το ραφινέ παραμένει στα 6,2€/κιλό.

Τυνησία

Σταθερότητα

Τουρκία

Μία ακόμη εβδομάδα που το ραφινέ γλιστράει καθοδικά λίγα λεπτά κάτω από τα 5,60€/κιλό.

Ελλάδα

Όπως προαναφέραμε η έκφραση «ισορροπία της απραξίας» περιγράφει μια κατάσταση αστάθειας της αγοράς, με περιορισμένες εμπορικές πράξεις, δηλαδή ό,τι χειρότερο. Τα αποθέματα προς πώληση υπολογίζονται στους +/- 35.000 τόνους με αμφιβολίες όσον αφορά τις ποιοτικές τους προδιαγραφές.

Στο μεταξύ μαίνεται στο διαδίκτυο ο πόλεμοςτων προβλέψεων για τη νέα εμπορική περίοδο. Το «μέτωπο της καταστροφής» αναθάρρησε αμέσως αρπάζοντας σαν σωστές τις προβλέψεις τς ισπανικής Olimerca (βλ. Ο Αύγουστος, ο κολιός και οι τιμές του ελαιολάδου) . Πριν αποκαθηλώσουμε αυτές τις παραπλανητικές προβλέψεις αναρτήσαμε σήμερα μια χρήσιμη ιστορική διαδρομή Πότε πρέπει να πουλήσουν οι παραγωγοί; Οι αριθμοί διαψεύδουν τους καθοδηγητές δήθεν φίλους των παραγωγών   , που μπορεί να χρησιμέψει και ως κατεύθυνση των επομένων εβδομάδων και μηνών.

Πηγή: olivenews.gr

Μάθετε περισσότερα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και τις λύσεις που υπάρχουν, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr για ενημέρωση και συμβουλές σχετικά με τον αγροτικό τομέα.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,107FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments