Thursday, September 19, 2024
HomeΕλαιοκομίαΠώς η Επιλογή Ελαιοτριβείου Επηρεάζει το Καθαρό Εισόδημα των Ελαιοπαραγωγών

Πώς η Επιλογή Ελαιοτριβείου Επηρεάζει το Καθαρό Εισόδημα των Ελαιοπαραγωγών

Το κόστος καλλιέργειας της ελιάς είναι ο πρώτος σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει το καθαρό εισόδημα του ελαιοπαραγωγού – ο δεύτερος σημαντικότερος είναι η επιλογή του ελαιοτριβείου!

Στο εντυπωσιακό αυτό συμπέρασμα καταλήγει ο Juan Vilar, ένας από τους κορυφαίους αναλυτές – συμβούλων στον τομέα της γεωργίας και ειδικά της ελαιοκαλλιέργειας που έχει την έδρα του στην Ισπανία και δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, στον πλανήτη υπάρχουν περίπου 13.900 ελαιοτριβεία, που αλέθουν κατά μέσο όρο 1,2 εκατομμύρια κιλά ελιές.

Στην Ισπανία υπάρχουν 1.817 ελαιουργεία, τα οποία αλέθουν περίπου 3,3 εκατομμύρια τόνους (μέσος όρος 4 τελευταίων ετών). Με βάση τα στοιχεία και την εμπειρία της εταιρίας JuanVilar, υπάρχει διαφορά στο κόστος απόκτησης ενός κιλού ελαιολάδου έως και 60 λεπτά, μια πολύ υψηλή αξία, που επηρεάζει άμεσα τα καθαρά έσοδα του ελαιοπαραγωγού.

Υπάρχουν ελαιοτριβεία που αλέθουν σχεδόν 50 φορές περισσότερο από τον μέσο όρο, δηλαδή έως και 160 εκατομμύρια κιλά ελιές. Για παράδειγμα, η Πορτογαλία, με 502 ελαιοτριβεία και ελαιόκαρπο περίπου 1,2 εκατομμυρίων τόνων κατά μέσο όρο, μόνο 10 ελαιοτριβεία, αλέθουν το 46% του συνόλου των ελιών, επομένως, υπάρχει μια αξιοσημείωτη συγκέντρωση.

«Συμπερασματικά, είναι απαραίτητο να επιλέξουμε το ελαιοτριβείο όπου θα μεταφέρουμε τις ελιές μας. Αυτό συμβάλλει στη βελτίωση ή στην επιδείνωση του καθαρού εισοδήματός μας ανάλογα με το αν έχουμε επιλέξει ή όχι κατάλληλα. Θα μπορούσε να σημαίνει έως και 12 λεπτά, ή και περισσότερο, πρόσθετο εισόδημα ανά κιλό ελιών», συμπεραίνει η εταιρία Juan Vilar.

Πηγή – juanvilar.com (olivenews.gr)

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments