Thursday, September 19, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΞεκίνησαν να κόβονται τα πρώτα ρόδια σε Άργος και Λαμία

Ξεκίνησαν να κόβονται τα πρώτα ρόδια σε Άργος και Λαμία

Λίγο καλύτερη αφετηρία βρίσκει φέτος το ρόδι, με τον πρώτο φρέσκο καρπό που μαζεύεται σε Άργος και Λαμία να φεύγει από το χωράφι με 1,20 ευρώ το κιλό, έναντι 1,0 ευρώ πέρυσι, όπως εξηγεί στο Fresher η παραγωγός Ξένια Γκαλέτση

Οι καλλιεργητές φέτος έχουν επωμιστεί μεγαλύτερα έξοδα άρδευσης και μεγάλη καταπόνηση στα δέντρα, με αποτέλεσμα να ζητούν δικαιολογημένα από την αγορά το κάτι παραπάνω συγκριτικά με πέρυσι και να περιμένουν τα 1,50 ευρώ «σβηστά» μετά το Νοέμβριο, όταν παραδοσιακά κορυφώνεται η ζήτηση.

Σε πιο μακροοικονομικό επίπεδο, οι παραγωγοί προβληματίζονται από την εξέλιξη της καλλιέργειας φέτος, καθώς οι πρώιμες ζέστες που ενοχλούν την ανθοφορία και οι έντονες νεροποντές του Σεπτεμβρίου κόβουν τα τελευταία χρόνια σημαντικά κιλά από τις αποδόσεις, ενώ η καταπόνηση στο φυτικό κεφάλαιο βαίνει αύξουσα.

Ενδεικτικά, πριν 5 – 6 χρόνια το ρόδι ως καλλιέργεια έλκυε τους παραγωγούς και πολλοί έβαζαν στρέμματα, όμως πια παρατηρείται μια σταδιακή στροφή στην παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια.

Βέβαια, δεν είναι όλα μαύρα για το ρόδι, καθώς οι σαξονικές χώρες είναι … ερωτευμένες με το ελληνικό προϊόν και κάθε χρόνο οι έμποροι από Ελβετία και Γερμανία έρχονται Ελλάδα ζητώντας νέες συνεργασίες.

Γιάννης Ρούπας – fresher.gr

Για περισσότερα Νέα και Ειδήσεις από τον Αγροτικό τομέα Επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,142FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments