Sunday, September 29, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΣυμπύρηνα Ροδάκινα: Η Τιμή Παραγωγού Σταθερά στα 31-36 Λεπτά

Συμπύρηνα Ροδάκινα: Η Τιμή Παραγωγού Σταθερά στα 31-36 Λεπτά

Μειωμένες έως 15% οι τιμές της κομπόστας στο εμπόριο και 20% στον χυμό.

Ανοιξε φέτος η «ψαλίδα» στις τιμές παραγωγού στα συμπύρηνα ροδάκινα, με τους μεταποιητές να δίνουν στους αγρότες 31 με 36 λεπτά ανά κιλό, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΥΧ» ένα εργοστάσιο παρέλαβε βιομηχανικά ροδάκινα στην τιμή των 28 λεπτών το κιλό!

Η σημαντική αυτή διακύμανση στις τιμές παραγωγού συμβαίνει για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, με τους αγρότες να είναι ανάστατοι και να δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση τιμών από τα πραγματικά κόστη της καλλιέργειας συμπύρηνου ροδάκινου.

Την ανώτερη τιμή, φέτος, δηλαδή τα 36 λεπτά το κιλό, έπιασαν το τελευταίο διάστημα τα υπερόψιμα συμπύρηνα ροδάκινα που παραδόθηκαν στις βιομηχανίες, τα οποία είχαν σαφώς καλύτερη τύχη στο οικονομικό σκέλος, λόγω ποιότητας και μεγέθους. Τα λεγόμενα «κλαρίσια» για χυμό έπιασαν τα 20 με 22 λεπτά ανά κιλό (πέρυσι η μέση τιμή τους ήταν στα 24 λεπτά ανά κιλό), ενώ τα συμπύρηνα διαλογής που παραδόθηκαν για χυμοποίηση έπιασαν μόλις 15 με 16 λεπτά το κιλό.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 οι τιμές στα βιομηχανικά ροδάκινα κυμάνθηκαν μεταξύ των 35-38 λεπτών το κιλό.

Δυσοίωνα τα μηνύματα από το διεθνές εμπόριο

Στο μεταξύ, δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για τη ζήτηση της ελληνικής κομπόστας και χυμού στο εξωτερικό, όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» εκπρόσωποι των μεταποιητών.
Η ζήτηση στην παγκόσμια αγορά είναι περιορισμένη την τρέχουσα περίοδο, με τις τιμές στο εμπόριο για την ελληνική κομπόστα να παρουσιάζουν πτώση 10% με 15% και στον χυμό 20%, σε σύγκριση με πέρυσι.

Εξευτελιστικές χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των παραγωγών τις τιμές που δίνουν φέτος τα εργοστάσια στους αγρότες για τα συμπύρηνα ροδάκινα και υπογραμμίζουν ότι αυτές είναι κατώτερες των προσδοκιών τους, λόγω των υψηλών κοστολογίων

«Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην παγκόσμια αγορά, καθώς η ζήτηση δεν είναι αυτή που περιμέναμε. Αναμένουμε το προσεχές διάστημα να δούμε το ενδιαφέρον για την ελληνική κομπόστα στην έκθεση τροφίμων και ποτών “Anuga”, που θα συμμετάσχουμε, στην Κολωνία. Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται μείωση σε ποσοστό 10% με 15% στις τιμές της κομπόστας. Επίσης, έχουμε μεγάλη ανησυχία για τον χυμό, καθώς έχει γίνει μεγάλη ποσότητα φέτος, αλλά οι τιμές στο εμπόριο είναι κατά 20% μειωμένες, σε σχέση με πέρυσι», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ).

Ολοκληρώνεται η καμπάνια στα εργοστάσια

Στο μεταξύ, σε λίγες ημέρες, ολοκληρώνεται η καμπάνια του βιομηχανικού ροδάκινου στα εργοστάσια, ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παραγωγή που συγκομίστηκε το 2024 θα είναι κάτω από 400.000 τόνους, ενώ το 2023 έφτασε τους 320.000 τόνους.

Ανάστατοι οι παραγωγοί για τις τιμές

Εξευτελιστικές χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των παραγωγών τις τιμές που δίνουν φέτος τα εργοστάσια στους αγρότες για τα συμπύρηνα ροδάκινα και υπογραμμίζουν ότι αυτές είναι κατώτερες των προσδοκιών τους, λόγω των υψηλών κοστολογίων.

«Οι τιμές που δίνουν τα εργοστάσια στους αγρότες για τα συμπύρηνα είναι εξευτελιστικές και βρίσκονται πολύ κάτω από το κόστος παραγωγού. Το καθαρό ποσό που φτάνει στα χέρια των αγροτών –μετά και τις κρατήσεις των συνεταιρισμών– είναι 28-30 λεπτά ανά κιλό. Ωστόσο, το συνολικό κόστος παραγωγής για τα συμπύρηνα ροδάκινα είναι υψηλό και φτάνει περίπου τα 960 ευρώ το στρέμμα για τις καλλιεργητικές φροντίδες. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν βγαίνει εισόδημα για τους παραγωγούς και πολλοί από αυτούς δεν μπορούν πλέον να κρατηθούν στην καλλιέργεια», είπε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης.

Με πληροφοριες Ypaithros.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και ειδήσεις από τον αγροτικό τομέα, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα τελευταία νέα!

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,193FansLike
1,306FollowersFollow

Recent Comments