Monday, September 16, 2024
HomeαγρότεςΚομφούζιο: Επένδυση 60 Εκατ. Ευρώ στο Πρόγραμμα Καταπολέμησης Ζημιογόνων Εντόμων

Κομφούζιο: Επένδυση 60 Εκατ. Ευρώ στο Πρόγραμμα Καταπολέμησης Ζημιογόνων Εντόμων

Το πρόγραμμα καλύπτει και νέες καλλιέργειες με αυξημένες ενισχύσεις

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης,  σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η αριθ. 3650/28-8-2024 (Β΄ 5026) απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού για τον καθορισμού του θεσμικού πλαισίου της γεωργοπεριβαλλοντικής-κλιματικής δράσης 70-1.3.2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.

Στόχος της δράσης είναι να υποκατασταθεί σταδιακά η χημική καταπολέμηση σημαντικών εντομολογικών εχθρών των επιλέξιμων καλλιεργειών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας των υδατικών πόρων και στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας.

Η εφαρμογή της δράσης ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ υλοποιήθηκε, για πρώτη φορά, με επιτυχία την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2022. Στις καλλιέργειες που ήταν ήδη επιλέξιμες, (ροδακινιές, νεκταρινιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές, μηλιές, αχλαδιές, κυδωνιές και αμπέλια), προστίθενται νέες καλλιέργειες (καρυδιές και εσπεριδοειδή) και νέοι εντομολογικοί εχθροί-στόχοι (ψευδόκοκκος αμπέλου και ανθοτρήτης εσπεριδοειδών), ενώ προβλέπονται αυξημένες τιμές ενίσχυσης σε σχέση με αυτές της προηγούμενης περιόδου, οι οποίες ξεπερνούν το 50% για την πλειονότητα των καλλιεργειών, κατόπιν της υποβολής αιτήματος κοινοποίησης τροποποιήσεων του ΣΣ ΚΑΠ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με την από 01/04/2024 Προδημοσίευση, ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης θα ανέλθει στα 60 εκατ. € και οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα υποβληθούν ηλεκτρονικά βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024, η υποβολή της οποίας αποτελεί προαπαιτούμενο.

Η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προγραμματίζεται να εκδοθεί εντός του φθινοπώρου του 2024.

Η αριθ. 3650/28-8-2024 απόφαση και η προδημοσίευση, είναι αναρτημένες στις ιστοσελίδες www.minagric.gr  και www.agrotikianaptixi.gr.

Ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις εξελίξεις γύρω από τα αγροτικά προγράμματα και επιδοτήσεις στο e-agrotis.gr, τον απόλυτο προορισμό για τις πιο πρόσφατες ειδήσεις του αγροτικού τομέα.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,107FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments