Monday, September 16, 2024
HomeαμπέλιΠρώιμος αλλά Ποιοτικός ο Τρύγος 2024: Που θα Κυμανθούν οι Τιμές Παραγωγού

Πρώιμος αλλά Ποιοτικός ο Τρύγος 2024: Που θα Κυμανθούν οι Τιμές Παραγωγού

Ο τρύγος του 2024 αναμένεται να είναι ένας από τους πιο πρώιμους των τελευταίων ετών, με τις πρώτες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι η ποιότητα των σταφυλιών θα είναι εξαιρετική.

Πώς όμως αυτό θα επηρεάσει τις τιμές παραγωγού και τι μπορούν να αναμένουν οι οινοπαραγωγοί από αυτή τη χρονιά;

Ρεκόρ πρωιμότητας καταγράφεται φέτος στον τρύγο οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για την παραγωγή κρασιού, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μειωμένες ποσότητες, οι οποίες όμως παρουσιάζουν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ο τρυγητός σχεδόν σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες φέτος παρουσιάζει πρωιμότητα σχεδόν 20 ημερών, ενώ η συγκομιδή σταφυλιών στο σύνολο της χώρας, η οποία παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τα πρώτα μηνύματα για τη φετινή σεζόν είναι ανάμεικτα, καθώς υπάρχουν περιοχές, οι οποίες «χτυπήθηκαν» από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, δημιουργώντας προβλήματα στα κλίματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Σαντορίνη, όπου η παραγωγή αναμένεται μειωμένη κατά 65%, ενώ όπως χαρακτηριστικά λένε εκπρόσωποι του αμπελουργικού τομέα «τα αμπέλια στο νησί βρίσκονται στα όρια της επιβίωσής τους». Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Κρήτη, με την παραγωγή να αναμένεται να φτάσει στη μισή συγκριτικά με πέρσι.

«Είμαστε ακόμα στην αρχή», σχολιάζουν στον ΟΤ εκπρόσωποι των οινοποιών

Στον αντίποδα, αυτό που κρατά τη φετινή παραγωγή είναι η ποιότητα, καθώς οι οινοποιήσιμες ποικιλίες είναι «καθαρές» από μυκητολογικές προσβολές και εχθρούς, εν αντιθέσει με την περσινή σεζόν, όπου μεγάλο μέρος της παραγωγής «χάθηκε» από τον περονόσπορο.

«Είμαστε ακόμα στην αρχή», σχολιάζουν στον ΟΤ εκπρόσωποι των οινοποιών, σημειώνοντας ότι αν και υπάρχει μια μείωση της παραγωγής, όχι όμως στον ίδιο βαθμό για κάθε περιοχή, παρόλα αυτά «τα οινοποιεία θα διασφαλίσουν τις ποσότητες που τους χρειάζονται για την παραγωγή κρασιού».

Πού θα κυμανθούν οι τιμές παραγωγού

«Ο τρύγος σε κάποια σημεία της Ελλάδας έχει ολοκληρωθεί ήδη αλλά και σε άλλες περιοχές όπου παραδοσιακά τρυγούν αργότερα, όπως είναι η Μαντινεία, θα καταγράψει ρεκόρ πρώιμης συγκομιδής», λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Γιάννης Παπαργυρίου, σημειώνοντας ότι για δεύτερη χρονιά, οι ποσότητες που θα συγκομιστούν θα είναι μειωμένες.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές παραγωγού για τα σταφύλια που έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα είναι υψηλές, οι οποίες κυμαίνονται από 0,40 ευρώ/κιλό για ποικιλίες όπως ο Ροδίτης και το Σαβατιανό και στα 0,60 ευρώ/κιλό έως 1 ευρώ/κιλό για ποικιλίες όπως το Ασύρτικο. «Η αυξητική αυτή τάση δικαιολογείται σε ένα βαθμό από τις μικρές παραγωγές», εξηγεί ο κ. Παπαργυρίου.

Για αύξηση των τιμών παραγωγού κάνει λόγο στον ΟΤ και ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκος, ο οποίος όμως σημειώνει ότι το κόστος παραγωγής παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα το εισόδημα των αμπελουργών να χάνεται. «Τα τελευταία 30 χρόνια οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί είναι του 1980», λέει χαρακτηριστικά.

Κόστος παραγωγής, λειψυδρία, έλλειψη εργατικών χεριών και ελληνοποιήσεις βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προβλημάτων

Εγκαταλείπουν την καλλιέργεια

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξητική τάση, παραγωγοί να εγκαταλείπουν τα αμπέλια τους και το επάγγελμα κρούει ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ.

«Χρόνια τώρα είχαμε προβλέψει αυτή την εξέλιξη, η οποία όμως δεν οφείλεται μόνο από την κλιματική αλλαγή. Η απώλεια κέρδους από την καλλιέργεια οδήγησε σε σωρεία εγκαταλείψεων», τόνισε στον ΟΤ ο κ. Μάρκου, φέρνοντας ως παράδειγμα τον αττικό αμπελώνα: «Η Αττική που ήταν ο μεγαλύτερος αμπελώνας της χώρας, το 1985 οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις έφταναν σχεδόν τα 200.000 στρέμματα. Σήμερα με στοιχεία του 2023 είναι 59.723 στρέμματα. Τα επόμενα 5 χρόνια δεν θα υπάρχουν αμπέλια στην περιοχή».

Χρόνια προβλήματα ζητούν λύσεις

Κόστος παραγωγής, λειψυδρία, έλλειψη εργατικών χεριών και ελληνοποιήσεις βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική αμπελουργία. «Απαιτείται άμεσα ένα εθνικό στρατηγικό σχέδια για να διασωθεί ο κλάδος», τονίζει ο κ. Μάρκου.

Αντίστοιχα, από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών, τονίζει την ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας, με αρδευτικά έργα που θα δώσουν ανάσα όχι μόνο στα αμπέλια αλλά σε όλες τις καλλιέργειες. «Ακούγεται ως ευχολόγιο το να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας, όμως πλέον έχουμε φτάσει στο παρά πέντε. Αμπέλια στις πιο ζεστές περιοχές, στα πεδινά και ημιορεινά αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης. Χαρακτηριστικά, η ανατολική Κορινθία έχει στεγνώσει», επισημαίνει στον ΟΤ ο κ. Παπαργυρίου, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να γίνουν ουσιαστικά βήματα για παράδειγμα για την λειτουργία των λιμνοδεξαμενών, τη διαχείριση χειμάρρων. Δεν χρειάζεται να γίνουν φαραωνικά έργα, αλλά και πιο απλές λύσεις μπορούν να έχουν αποτέλεσμα».

Σε ό,τι αφορά τις αθρόες εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις, από την πλευρά του ο κ. Μάρκου επισημαίνει ότι αποτελούν πρόβλημα ύψιστης σημασίας για τον αμπελουργικό κλάδο, σημειώνοντας μάλιστα, ότι μούστοι που έρχονται από το εξωτερικό «οινοποιούνται εν πλω και στη συνέχεια πωλούνται συνέχεια ως ελληνικά κρασιά».

Πηγή ot.gr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρύγο και την οινοπαραγωγή, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr και ενημερωθείτε με αναλυτικά άρθρα και ειδήσεις που θα σας κρατήσουν ενήμερους για όλα τα θέματα του αγροτικού τομέα.


Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,107FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments