HomeΕλαιοκομίαΚαταστροφικές οι τιμές της ελιάς: Θα σταματήσουμε να καλλιεργούμε λένε οι παραγωγοί

Καταστροφικές οι τιμές της ελιάς: Θα σταματήσουμε να καλλιεργούμε λένε οι παραγωγοί

Τον κατάλογο με τις τιμές αγοράς των επιτραπέζιων ελιών της νέας σοδειάς ανακοίνωσε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, η υψηλή τιμή για τα 110 τεμάχια ανά κιλό διαμορφώνεται στο 1,60 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή στην κατηγορία των 200 τεμαχίων, διαμορφώνεται στα 0,90 ευρώ για τις πράσινες.

«Θα σταματήσουμε να καλλιεργούμε, δεν έχουμε έσοδα»

Απογοητευμένοι είναι οι παραγωγοί της Φθιώτιδας από τις τιμές μιας και βλέπουν μια ακόμη χρονιά, τα χρήματα που θα πληρωθούν να πηγαίνουν στην πληρωμή υποχρεώσεων. 

Μιλώντας στο Agrocapital τόνισαν «σε ένα χωράφι δέκα στρεμμάτων υπάρχουν 200 δένδρα. Εάν υποθέσουμε ότι η παραγωγή κάθε δένδρου είναι 50 κιλά, τότε φτάνουμε συνολικά τους 10 τόνους».

Και συνέχισαν «Με 0,90 ευρώ το κιλό που πληρώνεται η Ελιά Αμφίσσης, έχουμε ένα συνολικό εισόδημα 9.000 ευρώ. Πάμε τώρα στα έξοδα. Θα χρειαστεί κλάδεμα, το οποίο αν γίνει από ένα άτομο θα χρειαστεί 20 μέρες συνολικά με κόστος 1.000 ευρώ. Επίσης, για λίπανση από πέντε ευρώ σε καθένα από τα 200 δένδρα, φτάνουμε τα 1.000 ευρώ. Στα έξοδα θα πρέπει να προστεθούν 1.200 ευρώ για το κόψιμο των χορταριών και άλλα 800 ευρώ για πότισμα. Τέλος, για το μάζεμα της συγκομιδής θα χρειαστούν επιπλέον 1.000 ευρώ. Οπότε το σύνολο τα έξοδα φτάνουν τις 5.000 ευρώ».

Οι ίδιοι παραγωγοί είπαν στο Agrocapital «οπότε έχουμε 9.000 ευρώ έσοδα, τα οποία όμως θα πρέπει να χωριστούν σε δυο χρονιές, μιας και πέρυσι υπήρξε ακαρπία, ενώ τα έξοδα παρέμειναν πάνω κάτω τα ίδια. Οπότε δεν βγάλαμε τίποτα».

Και κατέληξαν «θα μπορούσαν να μας πουν οι υπεύθυνοι για ποιο λόγο να συνεχίζουμε να παράγουμε; Δεν έχουμε κέρδος και το μόνο που αποκομίζουμε είναι άγχος, και αγωνία». 

Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

11,150FansLike
1,289FollowersFollow

Recent Comments