Στο θέμα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στα χαρακτηριστικά που έχει κάθε τιμολόγιο ανάλογα με το χρώμα του, την επιδότηση και τη συνολική κατανάλωση, αναφέρθηκε μιλώντας στο ERTNews και την εκπομπή News Room ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κάποια στιγμή μέσα στη μέρα θα ανακοινώσει και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις τιμές του Σεπτεμβρίου. Ήδη όμως κάποιες εταιρείες έχουν προαναγγείλει, ότι θα κρατήσουν τις ίδιες τιμές τον Σεπτέμβριο με αυτές που είχαν τον Αύγουστο.
Η τιμή εκκαθάρισης αγοράς για τον Αύγουστο έκλεισε χθες στα 130 ευρώ, τον προηγούμενο μήνα ήταν στα 134.
Άρα είμαστε και λίγο προς τα κάτω, γύρω στο 3,5%. λογικά αν κρατήσουν την ίδια εκπτωτική πολιτική και οι πάροχοι που από ότι είπε ο κ. Σκυλακάκης θα τις κρατήσουν, έτσι, είπε, έχει μιλήσει με το 70% των παρόχων, άρα λοιπόν αυτό που φαίνεται είναι ότι και τον Σεπτέμβριο θα κινηθεί μετά την έκπτωση γύρω στα 15 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας.Unmute
Remaining Time -0:00Fullscreen
Βέβαια εγώ θεωρώ ότι είναι ακριβή, μετά την επιδότηση γύρω στα 15 λεπτά δηλαδή θα είναι 16,5 λεπτά η μέση τιμή και με την επιδότηση των 1.5 λεπτών θα πάει γύρω στα 15. Θεωρώ ότι τα 15 λεπτά μετά, ακόμα και μετά την επιδότηση είναι ακόμα παραμένει υψηλή».
Οι παράγοντες που επιδρούν στην τιμή του ρεύματος
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί ακόμα και το καλοκαίρι είχαμε αυτή την αύξηση, απάντησε: «Για τρεις λόγους, Ο πρώτος λόγος είναι ότι από την άνοιξη, από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, η τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο της Ολλανδίας πήρε μια αύξηση πάνω από 30%.
Για λόγους γεωπολιτικούς. Κατ αρχήν, όσο υπάρχουν ανοικτά μέτωπα και στο ρωσο-ουκρανικό εννοώ, αλλά και στη Μέση Ανατολή, και οι δύο αυτοί πόλεμοι επηρεάζουν ακόμα την όλη κατάσταση. Και θα σας πω το εξής ότι εάν ενταθούν τα μέτωπα τα πολεμικά και στη Μέση Ανατολή αλλά και στο μέτωπο της Ουκρανίας, μπορεί να δούμε ξανά πάλι αυξήσεις, όπως είδαμε και κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.
Το θέμα είναι ότι η τιμή του ρεύματος δυστυχώς συσχετίζεται και με τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών ενέργειας που επηρεάζονται από τα γεωπολιτικά.
Ο δεύτερος λόγος, είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαν, παρήγαγαν πράσινη ενέργεια αρκετή, ωστόσο όμως δεν μπόρεσε να καταναλωθεί από τους από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, διότι η ζήτηση ήταν τόσο υψηλή που τελικά το βράδυ έμπαιναν οι θερμικές μονάδες σε λειτουργία μάλιστα που καίνε το ακριβό πια φυσικό αέριο, αλλά έμπαιναν και οι λιγνίτες, να ξέρετε.
Είχαμε δηλαδή ένα προβάδισμα στις θερμικές μονάδες πάνω από 50% και υποχώρηση των ΑΠΕ κάτω από 35%.
Δηλαδή αυτό καταλαβαίνετε πως διαμορφώνει την τιμή εκκαθάρισης της αγοράς του ρεύματος.
Και ο τρίτος λόγος είναι ότι το καλοκαίρι είχαμε και κάποιες θα έλεγα ενδημικές ενεργειακές κρίσεις στα Βαλκάνια.
Το γνωστό θέμα με την Ουγγαρία, το οποίο συσχετίζεται βέβαια και με την Ουκρανία.
Εγώ πάντως βλέπω ότι εάν δεν υπάρξει κάποιο συνταρακτικό γεωπολιτικό γεγονός που να φέρει τα πάνω κάτω, θα είμαστε στο ίδιο επίπεδο. Επειδή το φθινόπωρο γενικώς η ζήτηση πέφτει, η ηλεκτρική ζήτηση, θεωρώ ότι θα υπάρξει μια σχετική αποκλιμάκωση των τιμών, είπε ο κύριος Σκυλακάκης.
Το φθινόπωρο πάντα έχουμε χαμηλή ζήτηση σε σχέση με το καλοκαίρι, οπότε και οι τιμές, πέφτουν».
Tα «χρωματιστά» τιμολόγια
Ως προς τα «χρωματιστά τιμολόγια», είπε: «Εγώ πάντως για να είμαι ειλικρινής, 3 Ιουνίου έφυγα από το πράσινο τιμολόγιο το οποίο πήγε στα ύψη από μια εταιρεία και πήγα και κλείδωσα ένα μπλε σταθερό εξάμηνης διάρκειας με τιμή κάτω από 9 λεπτά.
Εγώ θεωρώ ότι η καλύτερη επιλογή είναι να πας σε ένα κίτρινο τιμολόγιο τρίμηνης διάρκειας, που είναι κλειδωμένη η τιμή για 3 μήνες κάτω από 10 λεπτά και από τον Δεκέμβριο βλέπουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Εγώ αυτό βλέπω διότι τα πράσινα τιμολόγια, πιστεύω ότι το πράσινο σου δίνει το πλεονέκτημα ότι κάθε μήνα εσύ μπορείς να επιλέξεις να κάνεις το ίδιο και το κίτρινο.
Άρα εγώ θεωρώ ότι το κίτρινο συνδυάζει περισσότερα πλεονεκτήματα. Βέβαια υπάρχει και μια αδικία να την πούμε, ότι ο κύριος Σκυλακάκης επιδοτεί μόνο τα πράσινα τιμολόγια με το 1,5 λεπτό και αφήνει απ’ έξω και τα μπλε και τα κίτρινα».
Ένα τυπικό νοικοκυριό το καλοκαίρι καταναλώνει περίπου 500 με 600 κιλοβατώρες. Τώρα αν πάει σε ένα πράσινο τιμολόγιο με την επιδότηση παραδείγματος χάρη, θα πλήρωνε 75 ευρώ, χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 82,5 ευρώ.
Ουσιαστικά μιλάμε για 7,5 ευρώ, είναι το όφελος που έχει.
Όσο οι κιλοβατώρες είναι λιγότερες, δηλαδή 200 – 300, δεν έχει και μεγάλη σημασία αν θα πας σε μπλε ή αν θα πας σε πράσινο ή θα πας σε κίτρινο, γιατί στο τέλος που θα πληρώσει το λογαριασμό η διαφορά θα είναι στα 4-5-6 ευρώ.
Εγώ όμως που έχω 1000 κιλοβατώρες και 1500 ή 2000 το μήνα, έχει μεγάλη σημασία το να πάω σε ένα πράσινο τιμολόγιο με 15 λεπτά και άλλο είναι να πάω σε ένα άλλο τιμολόγιο κίτρινο ή μπλε με 10 λεπτά.
Δηλαδή θέλω να πω ότι εκεί η διαφορά είναι σημαντική. Είναι 50 ευρώ το μήνα για παράδειγμα ή 70 ή 80. Άρα στις υψηλές καταναλώσεις εγώ προτείνω κίτρινο ή μπλε. Στις πολύ χαμηλές δεν έχει σημασία».
Οι εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις
Aκολούθως ο κ. Χριστοδουλίδης σχολίασε πως: «Βέβαια στεναχωριέμαι γιατί μένουν απ έξω οι εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις από την επιδότηση.
Αυτό ξέρετε, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας. Διότι όταν έχει αυξηθεί το ρεύμα μέσα σε έξι μήνες πάνω από 60% και οι βιομήχανοι ή οι μικρομεσαίοι ή οι εμπορικοί καταναλωτές δεν έχουν καμία ενίσχυση, καμία κρατική επιδότηση, ξέρετε ότι αυτό το ενεργειακό κόστος θα μεταφερθεί και στο καταναλωτικό προϊόν. Νομίζω ότι πρέπει να το δει και αυτό η κυβέρνηση.
Βέβαια, η απάντηση του υπουργείου είναι ότι για να δώσουμε κρατική επιδότηση στις επιχειρήσεις πρέπει να πάρουμε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας φροντίσει η ελληνική κυβέρνηση, να δούμε πως θα πάνε οι διαβουλεύσεις να πάνε, πως θα πάνε οι δουλειές, γιατί η Βουλγαρία το έχει πετύχει. Να ξέρετε ότι οι βουλγαρικές επιχειρήσεις επιδοτούνται».
Πηγή ertnews.gr