Monday, September 23, 2024
HomeαγρότεςΕξόφληση Αποζημιώσεων στους Πληγέντες Λαρισαίους από τον Daniel Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου

Εξόφληση Αποζημιώσεων στους Πληγέντες Λαρισαίους από τον Daniel Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων Λαρισαίων από την καταιγίδα Daniel θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση έχει κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς για την καταγραφή των ζημιών και τη δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων πολιτών, διασφαλίζοντας ότι θα λάβουν άμεσα τη στήριξη που χρειάζονται για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Ο υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι οι αγρότες της Λάρισας που δεν εξοφλήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα -καθώς το 35% περίπου των πορισμάτων δεν είχε βγει, θα αποζημιωθούν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου.

Yπενθυμίζεται πως την συγκεκριμένη δέσμευση έχει αναλάβει ήδη από 1η Αυγούστου ο υπουργός Κώστας Τσιάρας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα με την παρουσία πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Από τα μέσα της Άνοιξης, τόσο με ανακοινώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και δια στόματος πρωθυπουργού, είχε ειπωθεί πως οι εκκρεμότητες με τα υπόλοιπα Daniel ανέρχονται σε 110 εκατ. ευρώ. Έκτοτε έχουν πιστωθεί 70 εκατ. ευρώ στις 25 Ιουλίου, κάτι που μαθηματικά επιβεβαιώνει πως οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν ακόμη να λάβουν γύρω στα 40 εκατ. ευρώ. 

Μέχρι στιγμής τα χρήματα που έχουν καταβληθεί έναντι αποζημιώσεων έχουν ως ακολούθως:

  • 17 Νοεμβρίου 2023: 107,5 εκατ. ευρώ σε 24.000 πληγέντες φυτικής παραγωγής και 16,5 εκατ. ευρώ σε 2.400 πληγέντες ζωικής παραγωγής
  • 23 Δεκεμβρίου 2023: 26,2 εκατ. ευρώ σε 6.000 πληγέντες φυτικής παραγωγής
  • 13 Μαρτίου 2024: 1,3 εκατ. ευρώ (διορθωτική πληρωμή) 
  • 23 Απριλίου 2024: 38,5 εκατ. ευρώ σε 6.412 δικαιούχους
  • 25 Ιουλίου 2024: 70 εκατ. ευρώ σε 8.847 δικαιούχους φυτικής παραγωγής
  • ΣΥΝΟΛΟ: 260 εκατ. Ευρώ

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα αποζημιωθούν «σύντομα» και οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και μάλιστα «με αποζημιώσεις που να τους ικανοποιούν».

 Για το θέμα των προβλημάτων που προέκυψαν φέτος με χαμηλές σοδειές σε εαρινές καλλιέργειες όπως στο βαμβάκι και το καλαμπόκι λόγω ξηροθερμίας ο υπουργός δήλωσε ότι είναι ενήμερος και εξετάζεται αν υπάρχει δυνατότητα να αποζημιωθούν μιας και η ακαρπία λόγω υψηλών θερμοκρασιών δεν εμπίπτει στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Επίσης ο υπουργός δεσμεύτηκε πως μέχρι τέλος του έτους θα υπάρξει πρόγραμμα για την αποζημίωση όλων εκείνων των αγροτών που επλήγησαν από τις θεομηνίες και τα χωράφια τους λόγω μπαζώματος, πολλών φερτών υλικών και χαραδροειδών αυλακώσεων δεν μπόρεσαν φέτος να τα καλλιεργήσουν και για το λόγο αυτό γίνεται καταγραφή, ενώ υπάρχει και ειδικός κωδικός στη σύνταξη του φετινού ΟΣΔΕ 2024 όπου αναγράφουν ότι δεν καλλιέργησαν λόγω αυτών των προβλημάτων. Όπως εξήγησε, έπρεπε να γίνουν δύο καταγραφές μια από το δορυφόρο ότι πράγματι φέτος οι εκτάσεις αυτές δεν καλλιεργήθηκαν και μία από τον ΟΣΔΕ, ώστε να αρχίσει η διαδικασία για την αποζημίωσή τους, σημείωσε ο υπουργός.

Για περισσότερες ειδήσεις και ενημερώσεις σχετικά με τις αποζημιώσεις και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,160FansLike
1,291FollowersFollow

Recent Comments