Thursday, September 19, 2024
HomeΕλαιοκομίαΟι ελιές βοηθάνε στην καταπολέμηση του σακχαρώδη διαβήτη;

Οι ελιές βοηθάνε στην καταπολέμηση του σακχαρώδη διαβήτη;

Σύμμαχοι στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση

Οι ελιές είναι ένα εξαιρετικό και νόστιμο σνακ, αλλά και ένα συστατικό που δεν μπορεί να λείπει από την παραδοσιακή μας, χωριάτικη σαλάτα. Αποτελούν μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες) που περιέχουν. Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει την θετική συσχέτιση της κατανάλωσης ελιών και της μειωμένης πιθανότητας ανάπτυξης διαβήτη, μέσω της καλύτερης γλυκαιμικής ρύθμισης και της μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου. 

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutritional Biochemistry, βρέθηκε ότι οι ελιές και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάτι που είναι κρίσιμο για τη διαχείριση του διαβήτη. Η ελαιοευρωπαΐνη, μια ένωση που υπάρχει στις ελιές, έχει δείξει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που βοηθούν στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Επιπλέον, οι ελιές περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώση διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, αυτά τα λιπαρά οξέα βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργίας των β-κυττάρων του παγκρέατος, τα οποία είναι υπεύθυνα για την έκκριση ινσουλίνης, και έτσι μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε νηστεία.

Τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. Οι ελιές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και «καλά» λιπαρά, μπορούν να συμβάλουν στην προστασία της καρδιάς. Μια μελέτη που διεξήχθη από το European Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι η κατανάλωση ελιών και ελαιολάδου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης και να αυξήσει τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης, βελτιώνοντας έτσι την καρδιαγγειακή υγεία.

Πηγή olivenews.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments