Thursday, September 19, 2024
HomeαγρότεςΣιτάρι: Η Χαμηλή Συγκομιδή Ανεβάζει Έως και 2.6% την Τιμή

Σιτάρι: Η Χαμηλή Συγκομιδή Ανεβάζει Έως και 2.6% την Τιμή

Η πρόσφατη μείωση στη συγκομιδή σιταριού προκαλεί αύξηση των τιμών μέχρι και 2.6%, δημιουργώντας νέες προκλήσεις στον αγροτικό τομέα.

Οι αγρότες βλέπουν τα κέρδη τους να επηρεάζονται από αυτήν την εξέλιξη, ενώ οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν αυξημένες τιμές στα προϊόντα σιτηρών.

Ο οργανισμός MARS τη Δευτέρα μείωσε σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Ιουλίου τις προβλέψεις για τη μέση απόδοση του μαλακού σιταριού στην ΕΕ από 5,87 σε 5,68 τόνους/στρέμμα, δηλαδή 2% χαμηλότερα σε σχέση με το 2023.

Χθες, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι Σεπτεμβρίου υποχώρησαν:

* κατά 2% στα 186,8 $/t – για το μαλακό χειμερινό σιτάρι SRW στο Σικάγο,

* κατά 2,6% στα 198 $/t – για το σκληρό χειμερινό σιτάρι HRW στο Κάνσας,

* κατά 0,9% στα 200,7 $/t – για το σκληρό ανοιξιάτικο σιτάρι HRS στη Μινεάπολη,

* κατά 2,2% σε 193,75 €/t ή 216,3 $/t – για το σιτάρι στο Euronext του Παρισιού.

Οι τιμές πιέζονται από τον αργό ρυθμό των εξαγωγών σιταριού από την ΕΕ, οι οποίες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2024/25 MG (στις 23 Αυγούστου) ανήλθαν σε 3,93 εκατ. τόνους, δηλαδή 22% χαμηλότερα από τον αντίστοιχο περσινό αριθμό.

Η Ένωση Συνεταιρισμών DRV μείωσε την πρόβλεψη για τη συγκομιδή σιταριού στη Γερμανία κατά 1,4 εκατ. τόνους σε 18,8 εκατ. τόνους (21,5 εκατ. τόνους το 2023).

Σήμερα θα ανακοινωθούν οι επικαιροποιημένες επίσημες προβλέψεις για τη συγκομιδή σιταριού στον Καναδά, όπου, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, η εκτίμηση για την παραγωγή ενδέχεται να μειωθεί στους 33,8 εκατ. τόνους (32 εκατ. τόνοι πέρυσι), αν και το USDA τον Αύγουστο την εκτιμούσε στους 35 εκατ. τόνους.

Σύμφωνα με την Rusagrotrans, οι τιμές εξαγωγής για τις αποστολές Σεπτεμβρίου ρωσικού σιταριού με πρωτεΐνη 12,5% μειώθηκαν κατά 3,5 $/t στα 216 $/t FOB, για το γαλλικό σιτάρι κατά 6 $/t στα 224 $/t, για το γερμανικό σιτάρι κατά 10 $/t στα 233 $/t και για το αμερικανικό σιτάρι κατά 6 $/t στα 213 $/t.

Η πτώση των τιμών οφείλεται στη μειωμένη ζήτηση από τις χώρες εισαγωγής και στις φήμες για πιθανή παράταση της απαγόρευσης εισαγωγών σιταριού στην Τουρκία μέχρι το τέλος του έτους.

Οι ειδικοί αύξησαν την πρόβλεψη για τις εξαγωγές σιταριού από τη Ρωσία τον Αύγουστο από 4,5 σε 4,9-5 εκατ. τόνους (5,4 εκατ. τόνοι πέρυσι) και συνολικά για το δίμηνο μπορεί να φθάσουν τα 8,8 εκατ. τόνους έναντι του ρεκόρ των 9,6 εκατ. τόνων για την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Από τις 26 Αυγούστου, η Ρωσία συγκομίζει 66 εκατ. τόνους σιταριού από το 64% της έκτασης (29,8 εκατ. εκτάρια), οπότε η συνολική συγκομιδή μπορεί να φθάσει ή να υπερβεί τους προβλεπόμενους 84-86 εκατ. τόνους, καθώς η απόδοση του ανοιξιάτικου σιταριού στη Σιβηρία είναι πολύ υψηλή. Τον Οκτώβριο, αυτό θα αποτελέσει έναν πρόσθετο παράγοντα πίεσης στις παγκόσμιες τιμές.

Πηγή Agrocapital.gr

Για περισσότερες λεπτομέρειες και αναλύσεις σχετικά με τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, επισκεφτείτε το e-agrotis.gr και μείνετε ενημερωμένοι.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments