Monday, September 16, 2024
HomeΕλαιοκομίαΗ Ισπανία Αντιμετωπίζει Μείωση 50% στην Παραγωγή Ελαιολάδου: Προβλέψεις από τη La...

Η Ισπανία Αντιμετωπίζει Μείωση 50% στην Παραγωγή Ελαιολάδου: Προβλέψεις από τη La Unió

Η Ισπανία, η κορυφαία χώρα παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο, αντιμετωπίζει σοβαρή μείωση της παραγωγής κατά 50%, σύμφωνα με την αγροτική ένωση La Unió.

Αυτή η εξέλιξη προκαλεί ανησυχία τόσο στους παραγωγούς όσο και στις διεθνείς αγορές, καθώς η μείωση αυτή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις τιμές και τη διαθεσιμότητα ελαιολάδου παγκοσμίως.

Ισπανοί αγρότες καταγγέλλουν ότι τα σούπερ μάρκετ εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των καταναλωτών.

Τα κύματα καύσωνα και η ξηρασία είναι όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια και ακρωτηριάζουν την παραγωγή ελαιολάδου.

Η Ισπανία – ο μεγαλύτερος προμηθευτής ελαιολάδου στον κόσμο – αναμένει ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά 50% το 2024.

Οι μεγάλες ελλείψεις οδήγησαν σε μαζική παραγωγή παραποιημένων προϊόντων και παράλληλα οδήγησαν τις τιμές του καλού ελαιόλαδου τα ύψη.

Ισπανοί αγρότες καταγγέλλουν ότι τα σούπερ μάρκετ εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των καταναλωτών.

«Η αρχική τιμή των προϊόντων μας έχει αυξηθεί μόνο κατά 3%. Και, ωστόσο, οι καταναλωτές πληρώνουν 59% περισσότερο όταν αγοράζουν σε μεγάλα σούπερ μάρκετ», υποστήριξε ο Κάρλες Πέρις Ράμος της ένωσης αγροτών La Unió.

Όμως τα σούπερ μάρκετ διαψεύδουν ότι έχουν αυξήσει τις τιμές.

«Η τιμή του παρθένου ελαιολάδου παρέμεινε κάτω από δέκα ευρώ για ολόκληρο το 2024», δήλωσε ο Πέδρο Ρέιγκ της Ένωσης Υπεραγορών της Βαλένθια.

Οργανώσεις καταναλωτών αναφέρουν ότι οι τιμές παρέμειναν υψηλές παρόλο που την 1η Ιουλίου η Ισπανία προχώρησε σε πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο.

Πηγή: gr.euronews.com

Για περισσότερες ενημερώσεις και αναλύσεις σχετικά με τις εξελίξεις στη γεωργία και την ελαιοπαραγωγή, επισκεφτείτε το e-agrotis.gr και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της αγοράς.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,107FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments